Υπεγράφησαν οι διμερείς συμφωνίες από Τσίπρα- Νταβούτογλου

19:07 8/3/2016 - Πηγή: iPop

Μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δύο Πρωθυπουργοί προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων μίλησαν και για την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, άλλα και τη σιδηροδρομική ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και

Κωνσταντινούπολη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην αρχή των δηλώσεών του σημείωσε πως «Η Σμύρνη καθώς είναι το παράθυρο του Αιγαίου, είναι ο ωραίοτερος τρόπος για να σταλθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να φέρουμε την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου».

«Πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικές συνεντεύξεις και σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα καθώς είναι η παγκόσμια μέρα της γυναίκας και εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, οι συζητήσεις αποτελούνταν από 11 άτομα του Υπουργείου και συμπεριλάμβαναν πολύ σημαντικά θέματα.

«Ήρθαμε όλοι μαζί στη Σμύρνη και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας μαζί με την προσφυγική κρίση».

Διμερείς σχέσεις

Θέλω να σημειώσω την μεγάλη μου ευχαρίστηση στα θέματα που συζητήθηκαν με τους Έλληνες ομολόγους μας και το σημαντικότερο είναι η φιλία με την Ελλάδα και θεωρώ ότι τα υπέργεια μας από εδώ και πέρα θα αποτελέσουν την γέφυρα για μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες

Έργα που θα συνδέουν τις δύο χώρες

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα συνδέουν ακτοπλοϊκά την Θεσ/νίκη με τη Σμύρνη. Συνεχίζονται τα έργα με τα μεγάλα ταχείας τρένα που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη».

Σήμερα με τον κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα καθώς και οι τουριστικές σχέσεις να αποτελέσουν βασική στήριξη για τις δύο χώρες.

«Και εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία και να αναπτυχθούν ακόμα πιο πολύ και οι δύο χώρες. Είμαστε δύο χώρες που συνδέουν την Αδριατική θάλασσα. Ευχόμαστε λοιπόν να ξανασυνταντηθούμε σ ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη για τα σχέδια που έχουμε συζητήσει».

Επενδύσεις

«Λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί ευχόμαστε σε επίπεδο κεφαλαίων να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα και θα ξαναβρεθούμε σ ένα αντίστοιχο φόρουμ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο. Ελληνικές και τουρκικές εταιρείες δουλεύουν πολλά projects μαζί και χαιρόμαστε. Ευχόμαστε για τις επόμενες γενιές σε εκπαιδευτικό επίπεδο να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα».

Προσφυγικό

Χθες στην συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπως θα ξέρετε- με τον ομόλογο μου το τελευταίο διάστημα συναντιόμαστε συχνά- εξετάσαμε τα θέματα των παράνομων μεταναστών

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως «αυτό δεν επηρεάζει την Ελλάδα και την Τουρκία και την Ε.Ε. μόνο».

«Εμείς απαντάμε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε με το κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία με την Κωνσταντινούπολη είναι σημαντική ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά στο Αιγαίο η προσφυγική κρίση και οι δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα».

Ο Α. Νταβούτογλου έκανε γνωστό πως έγινε φιλική συζήτηση για τα προβλήματα του Αιγαίου, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ».

Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή. Καλωσορίζω ξανά τον κ. Τσίπρα και τους φίλους του

Για τον ISIS και το προσχέδιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.

ISIS

«Σήμερα ζήσαμε μία τραγική κατάσταση έγινε επίθεση με όπλα και χάσαμε δύο πολίτες μας. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να πληροφορηθούμε για την κατάσταση. Και οι ενοπλες δυνάμεις πήραν εντολές για τις κατάλληλες ενέργειες, είμαστε προετοιμασμένοι και ήμασταν εξαρχής προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για παύση πυρών και γι’ αυτό πρέπει και εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας», τόνισε ο Α. Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις αθώες ζωές που χάθηκαν από τις επιθέσεις του ISIS.

Προσχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως χθες το πρωί στην Σύνοδο Κορυφής πάρθηκαν αποφάσεις. «Έχουμε τους διακινητές και απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές της χώρας μας και γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης».

Εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες έχουμε και άλλους μετανάστες από τρίτες χώρες που έρχονται στη Τουρκία και μετά στην Ελλάδα οι οποίοι μας χρησιμοποιούν σαν δρόμο για να περάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσοι συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις προσφύγων που έφυγαν για λόγους σοβαρούς θα μπορούμε να τους στέλνουμε στην Ευρώπη

Γι’ αυτό το ζήτημα συζητήσαμε και με τους αξιότιμους Ρούτε και καγκελάριο Μέρκελ. Να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που συζητήσαμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε το δράμα των διακινητών.

Όσοι θέλουν αν μείνουν στα στρατόπεδα της χώρας δεν θα τους πιέζουμε να φύγουνε, όσοι θέλουν αν φύγουν -εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη.

Από τον Ιούνιο θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό κάνω έκκληση στην αντιπολίτευση της χώρας ώστε να μπουν οι 9 κανόνες που έχουν συζητηθεί.

Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα της χώρας μας αυξάνεται συνεχώς και γι αυτό συζητήσαμε με την Ε.Ε σε μεγάλη λεπτομέρεια το πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και μιλήσαμε για 10 χιλιάδες πρόσφυγες που θα φύγουν στην Ευρώπη.

Επίσης το ποσό των 3 δις που έχουμε αιτηθεί από την Γερμανία θα είναι μία έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Πρόκειται για μια μεγάλη κρίση και για ζωές αθώων ανθρώπων και δεν πρέπει αν εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε:

«Πρέπει να δούμε την πρόταση που καταλήξαμε χθες κυρίως στη νομική πλευρά. Στην ηθική πλευρά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσα από το αιγαίο και την εκμετάλλευση και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό, από όπου ένας επαρκής αριθμός θα περνάει με ασφαλή και νόμιμο τρόπο από την Τουρκία προς χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο και θα μας δοθεί το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη Σύνοδο -γιατί στην Ευρώπη συνεδριάζουμε πολύ συχνά και πολλές φορές δίχως αποτέλεσμα- να πάρουμε αποφάσεις γιατί χθες έγινε μισό βήμα το οποίο ολοκληρώσαμε σήμερα, αλλά χρειάζονται και άλλα για να έχουμε αποτέλεσμα».

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μέσα από τα μάτια του Α. Νταβούτογλου

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα. Μπορεί να έχουμε πολλά ζητήματα οι δύο χώρες αλλά μπορούμε και τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο.
Και όσο για τις ενέργειες που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ στα Αιγαίο συμφωνήσαμε και οι δύο χώρες να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Για πρώτη φορά μπόρεσε και έγινε δυνατό να συμμετέχει το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό οι δύο χώρες την κρίση.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα, αντίθετα μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα.

Αυτή τη στιγμή που συζητάμε τα θέματα της πολιτικής κρίσης δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα πα θέματα. Είτε σε θαλάσσιες, είτε σε εναέριες παραβιάσεις υπάρχουνε εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσο για τις εναέριες παραβιάσεις στα σημεία που τις θεωρείτε εσείς παραβιάσεις για εμάς δεν είναι και το αντίστοιχο με εσάς. Όπως και να έχει χωρίς να παίρνουμε ρίσκο για οποιοδήποτε λάθος σε πτήσεις που μπορεί να συμβούν σε πτήσεις -Θεός φυλάξει- και στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας.

Η απόφαση που πάρθηκε το ’96, μία εβδομάδα προηγουμένως στο κοινοβούλιο της Ελλάδας πάρθηκε μία απόφαση και στο τουρκικό Κοινοβούλιο αποφασίσαμε να ισχύσει το casus belli.

Είπαμε με τον Τσίπρα να πάρουμε πίσω αυτές τις αποφάσεις και δηλώνω επίσημα πως η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα και πιστεύω το αντίστοιχο και η Ελλάδα.

Θέλουμε γενικότερα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στην ανατολική Ευρώπη και γι’ αυτό γίνονται οι συναντήσεις στην Ευρώπη στη Ρώμη στη Κωνσταντινούπολη και θέλουμε να συμπεριλάβουμε και την Αθήνα».

«Πιστεύω ότι το casus belli είναι ένα κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60 και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και φιλίας», τόνισε κλείνοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

The post Υπεγράφησαν οι διμερείς συμφωνίες από Τσίπρα- Νταβούτογλου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα