Μπορεί ο ήχος να είναι θανάσιμος;

Goodbyte

Τα έχουμε δει στο παρελθόν, τα έχουμε δει και σε ταινίες του σήμερα. Όπλα που χρησιμοποιούν τον ήχο για να τραυματίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τον εχθρό. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό;

Ποιος άλλος θα ενδιαφερόταν άραγε να κάνει τέτοια μελέτη πέρα από τον Στρατό; Η δυνατότητα να μπορείς να προσβάλλεις τον εχθρό με κάτι που όχι μόνο δεν μπορεί να δει αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποκρούσει, είναι σίγουρα ένα στοίχημα για της στρατιωτικές δυνάμεις.

Έτσι, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση πως η πρώτη έρευνα του θέματος έγινε την

δεκαετία του 50′ από τον Vladimir Gavreau, ο οποίος έκανε πειράματα σε ανθρώπινους ιστούς για να δει την απόκριση τους στους υπέρηχους.

Έκτοτε, δεκάδες άλλα πειράματα έχουν γίνει από τα οποία αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:
1) Κάτω από τα 166dB δεν υπάρχουν προβλήματα στον άνθρωπο παρά μόνο κάποια ίσως ναυτία.
2) Από τα 166dB και πάνω αρχίζουν τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην λιποθυμία.
3) Στο όριο των 240dB αρχίζουν τα μακάβρια, αφού τα οστά διαρρηγνύονται κάτι που σημαίνει πως αν ένας άνθρωπος δεχτεί τέτοιο ήχο πολύ απλά το κεφάλι του θα εκραγεί!

Αυτό συμβαίνει γιατί ως γνωστόν ο ήχος σημαίνει κύμα και το κύμα σημαίνει ταλάντωση, και αφού ο ήχος μπορεί και διαπερνά ένα υλικό τότε μπορεί και θέτει τα μόρια του σε ταλάντωση. Γι’αυτό αν βρεθείτε σε έναν χώρο με υψηλή ένταση μουσικής νιώθεται πως το σώμα σας πάλλεται.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι “ειδικοί” του θέματος (κυρίως στρατιωτικοί) το κόστος κατασκευής μιας μηχανής που θα μπορεί να δημιουργεί τέτοιους υπερήχους είναι τέτοιο, που συμφέρει να χρησιμοποιείς κανονικά old-fashioned όπλα… τουλάχιστον θα ξέρεις από που σου έρχεται!

Το παρόν άρθρο Μπορεί ο ήχος να είναι θανάσιμος; αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα