Η Apple κέρδισε, εμείς χάσαμε… [editorial]

Η σημερινή μέρα επιφύλαξε σε όλους όσοι ασχολούμαστε με την τεχνολογία μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Η πολύκροτη δίκη μεταξύ Apple και Samsung κατέληξε με την ετυμηγορία να δικαιώνει την πρώτη και την Samsung να μοιάζει ως η χαμένη της υπόθεσης. Τι αλλάζει όμως πραγματικά για εμάς, τους καταναλωτές…

Ο πόλεμος μεταξύ εταιρειών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Οι πατέντες και το πως κανείς τις χρησιμοποιεί

αποτέλεσαν αντικείμενο “μάχης” πολλές φορές στο παρελθόν. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία ή έχουν δει την αντίστοιχη ταινία, σε κάθε τέτοια διαμάχη δεν μπορείς να μην σκεφτείς τον άνθρωπο που εφηύρε τους σύγχρονους υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου, τον Robert Kearns, και την μεγάλη μάχη του εναντίων της Ford και της Chrysler που τελικά τον δικαίωσε.

Όπως είχε πει ο ίδιος (σε ελεύθερη μετάφραση) όταν τον κατηγόρησαν ότι δεν μπορεί να του καταχωρηθεί η συγκεκριμένη πατέντα, επειδή τα υλικά προϋπήρχαν: “Αν ανοίξετε ένα λεξικό, θα βρείτε χιλιάδες λέξεις στο εσωτερικό του. Αν όμως δεν ξέρετε πως να τις βάλετε στη σωστή σειρά, τότε δεν θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα σπουδαίο μυθιστόρημα. Εκτός κι αν αμφισβητείτε την δουλειά και το ταλέντο που χρειάζεται κάποιος για να γίνει διάσημος συγγραφέας”.

Για να επανέλθουμε στην σημερινή πραγματικότητα, η Apple δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό για το πόλεμο που άνοιξε πριν αρκετό καιρό με τις Samsung, HTC, Motorola κλπ. Μπορεί σήμερα η χαμένη να είναι η Samsung (με το δικαστήριο να της επιδικάζει το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων), όμως η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα δεδικασμένο που σίγουρα θα παίξει ρόλο σε μελλοντικές διαμάχες.

Ο καθένας μπορεί να θεωρεί ότι η απόφαση είναι δίκαιη ή άδικη, όμως η αλήθεια είναι μία και θα τη βρούμε μπροστά μας στις επόμενες συσκευές ανεξαρτήτως λογισμικού. Όπως είπε ο Tim Cook μετά το τέλος της δίκης: “Α loud and clear message that stealing isn’t right” ή με δικά μας λόγια: “Η εποχή της αθωότητας τελείωσε”.

Το δεδικασμένο που δημιουργήθηκε σήμερα θα ανοίξει έναν πόλεμο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και θα κόψει τα φτερά σε μικρότερες και σε ερασιτέχνες. Αυτό θα σημάνει αυτόματα λιγότερες καινοτομίες και μεγαλύτερη προσπάθεια για “σωστά” προϊόντα, παρά για καλύτερα. Όπως άφησε να εννοηθεί η Samsung, ίσως σημάνει και μεγαλύτερες τιμές…

Δεν αμφισβητώ ότι η σειρά Galaxy S δανείστηκε κομμάτια από το περιβάλλον του iPhone, ούτε ότι οι μηχανικοί της Samsung σκέφτονταν το συγκεκριμένο κινητό και προσπαθούσαν να φτιάξουν κάτι αντάξιο του. Αυτό που αμφισβητώ, είναι η δυνατότητα της Apple να πατεντάρει οτιδήποτε φαντάζεται κάποιος μηχανικός της και να αποκλείει οποιονδήποτε άλλον από το να φτιάξει κάτι άλλο με παρόμοιο χαρακτηριστικά. Φανταστείτε την Ford να ζητάει τα “ρέστα” για όλα τα αυτοκίνητα με τέσσερις ρόδες…

Μην κοροϊδευόμαστε, το περιβάλλον του iOS δεν προήλθε από παρθενογένεση. Απλά βρέθηκε στα “χέρια” ή τα “μυαλά” της κατάλληλης εταιρείας, η οποία με όχημα την δυναμική που της έδινε η προσωπικότητα και το ταλέντο του Stev

Keywords
Τυχαία Θέματα