Η επανάσταση του έξυπνου σπιτιού είναι κοντά

Goodbyte

Η επανάσταση του και η εξάπλωση του ίντερνετ κατά πολλούς τεχνολογικούς αναλυτές και εταιρίες, άνοιξε το δρόμο για την αντικατάσταση πολλών συμβατικών συσκευών καθώς και στη ψηφιοποίηση πολλών απλών και καθημερινών διαδικασιών. Σαν αποτέλεσμα, όλοι μας λιγότερο η περισσότερο, πιστεύω είμαστε γνώριμοι η μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει ο όρος .

Ένας αόριστος ορισμός του έξυπνου ή αυτοματοποιημένου σπιτιού θα μπορούσε να είναι η πληθώρα των συσκευών που με διάφορα ερεθίσματα από το περιβάλλον

η με τη πάροδου κάποιας χρονικής περιόδου πραγματοποιούν κάποιες διεργασίες. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε δει η έχουμε στο σπίτι μας φωτοκύτταρα, τα οποία εάν ανιχνεύσουν κίνηση τίθενται σε λειτουργία για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η βιομηχανία όμως δεν περιορίζεται σε ήδη διαθέσιμες τεχνολογίες 30 ετών ή απλές λειτουργίες οι οποίες κατα πολλούς θα θεωρηθούν πολυτέλεις ή άχρηστα gadgets. Το λεγόμενο Internet of Things και Programmable World είναι δύο έννοιες που κατά τη γνώμη μου θα βρουν τον δρόμο τους στην καθημερινότητα μας πολύ σύντομα.

Για να δούμε όμως οι παραπάνω περίεργες έννοιες πως μπορουν να βρουν εφαρμογή μέσα στα σπίτια μας. Απο τα πολύ απλά παραδείγματα μιας έξυπνης τοστιέρας ή μιας καφετιέρας, συσκευές οι οποίες θα έχουν προγραμματιστεί να τίθενται σε λειτουργία δέκα λεπτά πριν ξυπνήσουμε και θα μας ειδοποιούν στο κινητό μας οταν είναι έτοιμες, μέχρι πολύπλοκα συστήματα τα οποία θα διαχειρίζονται τους πόρους και τις λειτουργίες του σπιτιού μας και θα μπορούν να επικοινωνούν και να ειδοποιούν τον χρήστη αν κάτι πάει στραβά όπου και να βρίσκεται. Τέτοιου είδους οφέλη για κάποιους χρήστες μπορεί να μην είναι χρήσιμα ή άξια ώστε να επενδύσει κάποιος σε αυτές τις τεχνολογίες. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν τρομερά μεγάλες δυνατότητες στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας (στο αόρατο αυτό μη μετρήσιμο κατα πολλούς αγαθό το οποίο πληρώνουμε ακριβά κάθε μήνα) όπως για παράδειγμα έξυπνους controllers η διάφορους μετρητές που θα δείχνουν συγκεκριμένα τι καταναλωνέται, από ποιά συσκευή και θα δίνουν τη δυνατότητα να σταματήσει επιτόπου σε περίπτωση ενδεχόμενης σπατάλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίσα που αγγίξαμε τις δυνατότητες του έξυπνου σπιτιού ειδικά σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες σε εφαρμογές προστασίας, οικολογικού περιεχομένου, παροχής βοήθειας σε ανήμπορες ομάδες ανθρώπων και φυσικά στη κατηγορία των πολυμέσων ψυγαγωγίας. Παρακάτω, θα βρείτε δύο βίντεο από δύο αρκετά αξιόλογες εταιρίες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρόλο που ίσως όλα αυτά ακούγονται αστεία, πολύ ακριβά ή σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είμαι πεπεισμένος και αρκετά ενθουσιασμένος ότι θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Βασικοί πυλώνες αυτής της άποψης είναι η εξάπλωση του Wi-Fi ως παγκόσμιο πρωτόκωλο επικοινωνίας (μέχρι τώρα διάφορες εταιρίες χρησιμοποιούσαν πρωτόκωλα όπως το zig-bee και το z-wave τα οποία ήταν πολύ περιορισμένα και τα οποία ήταν ακατόρθωτο για τον μέσο χρήστη η εγκατάσταση του), πράγμα το οποίο κάνει τη δουλειά πολύ εύκολη σε διάφορες εταιρίες που δεν ήταν πρόθυμες να επενδύσουν μη γνωρίζοντας σε ποιο πρωτόκωλο να επενδύσουν. ‘Ενα τέτοιο ενδεχόμενο προυποθέτει ακόμα ένα πλεονέκτημα και κάνει εύκολη τη ζωή (και τη τσέπη) του χρήστη ο οποίος ήδη κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει ήδη μία συσκευή η οποία επικοινωνεί μέσω Wi-Fi (υπολογιστής, κινητό, tablet, laptop etc). Επιπλέον, ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη υιοθετήσει την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τέτοιου είδους προϊόντων(smartphones, tablets) πράγμα το οποίο κάνει ιδιαίτερα ελκυστική αυτή την αγορά καταρίπτοντας πιθανά εμπόδια στην ενστέρνισή τους. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες εταιρίες (Google, Microsoft, Apple) θα προσεγγίσουν αυτή την αγορά η οποία είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί.

Συντάκτης: Thanos Chatz

Keywords
Τυχαία Θέματα