Ιστορία από τον… βυθό!

Περισσότερα από τα δύο τρίτα της Γης καλύπτονται από νερό, παρόλα αυτά η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την ίδια την θάλασσα,η Ωκεανογραφία, γεννήθηκε μόλις πριν, περίπου, έναν αιώνα!

Ήταν το έτος 1872 μ.Χ όταν το πλοίο με το όνομα Challenger άνοιξε τα πανιά του, με σκοπό να αναζητήσει νέες τοποθεσίες και ζωή μέσα στον απέραντο Ωκεανό. Τα αποτελέσματα που έφερε λίγα χρόνια αργότερα θα επηρέαζαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις μέχρι τότε αντιλήψεις, που σύντομα θα γινόταν ανάγκη να δημιουργηθεί ολόκληρη επιστήμη για να εξηγήσει το τι πραγματικά συμβαίνει!

Μέχρι τις αρχές του 1800 μ.Χ,

η θάλασσα ήταν για τους ανθρώπους μια “περιοχή” που ή θα ψάρευαν ή θα διέσχιζαν. Τίποτα άλλο! Μάλιστα, θεωρούσαν πως ζωή υπάρχει μόνο μέχρι τα 1500 μέτρα και πως από εκεί και κάτω τίποτα δεν ζει, όπως σε μια έρημο.

Το Challenger έμελλε να αλλάξει τα πάντα! Όχι μόνο βρήκε ζωή σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, μα κατάφερε κιόλας να φέρει αυτές τις μορφές ζωής στην επιφάνεια για περαιτέρω μελέτη. Τα μέλη του πληρώματος, σε μεγάλο ποσοστό επιστήμονες, θα είχαν την τύχη να αντικρίσουν κυριολεκτικά παρθένες περιοχές τις Γης, να εξερευνήσουν και να μαγευτούν. Η αποστολή χαρτογράφησε την Θάλασσα, τα όρη και τις πεδιάδες της ενώ κατάφερε και προσδιόρισε το βαθύτερο σημείο του πλανήτη, σημείο που βρίσκεται σε βάθος 11 χιλιομέτρων περίπου.

Αυτή όμως είναι η καλή όψη του νομίσματος… Πολλά μέλη του πληρώματος αρρώστησαν ή τρελάθηκαν, έγιναν απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ πολλοί εγκαταλείφθηκαν σε απόμακρα μέρη. Χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην αποστολή του Challenger είναι το ότι όταν σάλπαραν για πρώτη φορά το πλήρωμα αριθμούσε 240 μέλη, όταν όμως “έδεσε” μόνο 144 είχαν επιστρέψει.

Challenger… το πλοίο που “προκάλεσε” θάνατο…μα γέννησε… Ιστορία!

Keywords
Τυχαία Θέματα