Αγαπήστε το σώμα σας και στην εγκυμοσύνη

Στην εποχή μας μοντέλα, ηθοποιοί και επαγγελματίες αθλήτριες αποτελούν πρότυπα του ιδανικού λεπτού και καλογυμνασμένου γυναικείου σώματος.

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν σε πολλές γυναίκες να ασχοληθούν με τη φυσική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα να έχουν μια αρνητική εικόνα του σώματος τους και, συνεπώς, χαμηλή (σωματική) αυτοεκτίμηση. Συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες ντρέπονται για το σώμα τους, το κρύβουν και προσπαθούν να το αλλάξουν με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων είναι οι δίαιτες και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Της

Χριστιάνας Ιορδάνου, M.Sc, MBPsS, ψυχολόγου-δραματοθεραπεύτριας, www.ekseliksis.gr

Όμως, το να αγαπάμε το σώμα μας έχει να κάνει με το πώς εμείς οι ίδιες το αντιμετωπίζουμε και νιώθουμε για αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε το σώμα μια αθλήτριας ή ενός μοντέλου για να νιώθουμε καλά μέσα στο σώμα μας, αρκεί να το αποδεχτούμε όπως είναι και να του φερόμαστε με τη φροντίδα που του αξίζει. Εξάλλου, η εικόνα που κάθε γυναίκα έχει για το σώμα της πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει και τη σχέση που θα αναπτύξει με αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα που έχει μια γενικά καλή σχέση με το σώμα και τον εαυτό της, δεν επηρεάζεται αρνητικά παρατηρώντας τις σωματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Για να μπορέσετε, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αισθάνεστε καλά για το σώμα σας από πριν. Εάν σας τρομάζει η ιδέα των αλλαγών που θα συμβούν στο σώμα σας κατά τους εννέα μήνες της κύησης, σκεφτείτε ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται επειδή το μωράκι σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα σας. Αυτό από μόνο του αρκεί για να σας χαροποιήσει και να μειώσει το άγχος σας.

5 βήματα για να αγαπήσετε το σώμα σας

Μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αγαπήσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι τα ακόλουθα:

α) Σωματική άσκηση. Οι γυναικολόγοι και οι μαιευτήρες συνιστούν 30 λεπτά σωματικής άσκησης ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, η γιόγκα έχει αποδειχτεί ως η καταλληλότερη μέθοδος άσκησης για πολλές μέλλουσες μαμάδες, εφόσον γυμνάζει, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το σώμα και τον εγκέφαλο. Προσοχή: είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εμπλακείτε σε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας.

β) Περιποιηθείτε και φροντίστε τον εαυτό σας. Μήπως περιμένετε από τους γύρω σας να σας φροντίζουν και να σας περιποιούνται, ενώ εσείς η ίδια δεν φροντίζετε τον εαυτό σας; Πηγαίνετε για ψώνια, κάντε βόλτες, κλείστε ένα ραντεβού για μασάζ...κάνετε οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε ομορφότερη και ψυχικά ήρεμη για να γιορτάσετε την εγκυμοσύνη σας.

γ) Να είστε σε επαφή με το σώμα σας. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας και αγγίξτε το σώμα σας. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα, συνειδητοποιείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό και το α

Keywords
Τυχαία Θέματα