8ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Προεκλογικό κλίμα, εντάσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

08:00 30/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με ανάμεικτες εντυπώσεις ολοκληρώνεται το 8ο ραντεβού πολιτικών, επιχειρηματιών και ισχυρών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, στους Δελφούς, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που φιλοξενήθηκε στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι σπουδαίες παρουσίες, η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές δημιουργήθηκε μια μικρή απογοήτευση σε όσους παρακολουθούν τον συγκεκριμένο θεσμό συστηματικά.

Αυτό βέβαια σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενο, αφού η διοργάνωση έλαβε χώρα στην

«καρδιά» της προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα αρκετές συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από την προσεχή εκλογική μάχη και το κλίμα να θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό πάνελ πολιτικών εκπομπών και όχι ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πραγματικά παντού, με μεγάλο αριθμό ενστόλων να προσπαθούν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του Φόρουμ, έργο που ομολογουμένως ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η Business Voice ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και σας παρουσιάζει τα πρόσωπα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στους Δελφούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παίξει «σκληρό ροκ» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Peter Spiegel το βράδυ της Παρασκευής. Μιλώντας σε άψογα αγγλικά, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης «ανοησίες» και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος, αν λάβει την λαϊκή εντολή, θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που, όπως τόνισε, ζητούν οι πολίτες. Παρουσιάστηκε σίγουρος ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, υπογράμμισε όμως την σημασία της πρώτης κάλπης, σημειώνοντας ότι αυτή θα κρίνει το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του ήταν «ανοιχτή» για λίγους και… εκλεκτούς, με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων να την παρακολουθούν από τις οθόνες που είχαν στηθεί έξω από την αίθουσα.

Αλέξης Τσίπρας: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε την πρώτη ημέρα του Φόρουμ και απέδειξε το επικοινωνιακό του χάρισμα. Άνετος και χαμογελαστός, επανέλαβε τις θέσεις του για το πρόγραμμα του κόμματός του και έδειξε ότι είναι έτοιμος για σκληρή μάχη την 21η Μαΐου. Η παρουσία του πάντως συνοδεύτηκε από δύο ιδιαίτερες στιγμές. Η πρώτη ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια ενός θεατή να ξεκινήσει χειροκρότημα όταν εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα -στο τέλος πάντως χειροκροτήθηκε θερμά- και η δεύτερη, η ισχυρή μπόρα που «έπιασε» όσο ήταν στο πάνελ, χωρίς όμως να χάσει την ψυχραιμία του.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να πραγματοποιήσει αρχηγική εμφάνιση. Μιλώντας σε μια γεμάτη αίθουσα, θέλησε να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος και το κόμμα του δε θα παρεκκλίνει από τις «απαιτήσεις» του προκειμένου να λάβει μέρος σε μια συγκυβέρνηση, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον μόνο αξιόπιστο συνομιλητή στις Βρυξέλλες για λογαριασμό της χώρας μας.

Τζωρτζ Τσούνης: Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κρατούσε «μαστίγιο και καρότο» για τη χώρα μας. Από τη μία πλευρά αποθέωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη συνεργασία σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας ως νέου ισχυρού ενεργειακού κόμβου, από την άλλη όμως «έκλεισε το μάτι και στην Τουρκία». Εν μέσω αρκετών χαμόγελων και επικλήσεων στην ελληνική του καταγωγή, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για αμοιβαία ευθύνη Αθήνας και Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμπεριφερθεί καλύτερα στην Τουρκία.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαιτέρως ενεργός στους Δελφούς, δείχνοντας ότι «παίζει» στο φυσικό του περιβάλλον. Εξαιρετικός ρήτορας, έμοιαζε πραγματικά να απολαμβάνει τη συμμετοχή του, και όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ατάκα όμως που συζητήθηκε περισσότερο, ήταν η απάντησή του σε τοποθέτηση που έγινε ότι ο ίδιος πλήρωσε μεγάλο αντίτιμο για τη συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τον ρόλο του στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Εκείνος, αρνήθηκε να συμφωνήσει, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο. «Η ιστορία ίσως δείξει ότι τελικά η συμμετοχή μου ήταν τίτλος τιμής», σχολίασε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας του, όταν χειροκροτήθηκε, χαμογέλασε ικανοποιημένος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο συμμετέχοντα.

Έφη Αχτσιόγλου: Η πρώην υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε λίγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Ο λόγος που ξεχώρισε δεν ήταν θετικός, καθώς η αλήθεια είναι ότι μίλησε σε μια μισοάδεια αίθουσα, αφού οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Ομολογουμένως πάντως όσοι παρέμειναν παραδέχτηκαν ότι ήταν πολύ καλά «διαβασμένη» ενώ έκλεψε τις εντυπώσεις και με την παρουσία της, όντας εξαιρετικά κομψή!

Keywords
Τυχαία Θέματα