Alpha Bank: Τι αναφέρουν τα ρουμανικά ΜΜΕ για το deal με την UniCredit

Αίσθηση, όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει το mega deal μεταξύ της Alpha bank και του ιταλικού ομίλου UniCredit.

Yπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» μετά την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την UniCredit για απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ και την συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία!

Η
κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη επένδυση στο εντός των συνόρων τραπεζικό περιβάλλον εδώ και -περίπου- δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τη δυναμική προκειμένου να μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα που ισχύουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, θεωρούν πως θα αναγκάσει και άλλους εκ των συστημικών παικτών να επιταχύνουν συζητήσεις για συνεργασίες κλίμακας που λαμβάνουν χώρα επί μακρόν.Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η αξία της οποίας προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αφορά στην εξαγορά ποσοστού της τάξεως του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην ελληνική τράπεζα, από την πώληση της τράπεζας στη Ρουμανία και εν συνεχεία του 10% στη νέα μεγάλη τράπεζα καθώς και από τις λοιπές ενέργειες τραπεζοασφαλιστικά και άλλα προϊόντα.  

Μάλιστα, η συμφωνία προκρίνει και τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών, καθώς επίσης και εμπορική συνέργεια στην πατρίδα μας στον τομέα των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Βank Romania S.A. , μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, υπό την αίρεση της προηγούμενης ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence process), της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το deal είναι εξαιρετικά επωφελές για την Alpha Bank, καθώς από τη μια πλευρά θα είναι σε θέση να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου σε νέα οντότητα και από την άλλη θα λάβει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως τίμημα για τη συναλλαγή. 

Πώς «βλέπουν» την συμφωνία τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης
Εκτός από τα ελληνικά και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συμφωνία έχουν δείξει και τα αντίστοιχα ρουμανικά.

Σε ρεπορτάζ του, το romania-insider, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο ιταλικός όμιλος UniCredit και η Greek Alpha Services and Holdings ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ότι συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία. Η συμφωνία θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην τοπική αγορά με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% επί του συνολικού ενεργητικού.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται το 2024, «με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας δέουσας επιμέλειας, εταιρικών εγκρίσεων για τη συγχώνευση και όλων των απαραίτητων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της ενοποιημένης οντότητας και να λάβει χρηματικό αντίτιμο 300 εκατ. ευρώ. «Το στοιχείο μετρητών εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές μετά τη δέουσα επιμέλεια που σχετίζονται με την ποιότητα του ενεργητικού, εάν ισχύει», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου UniCredit, σχολίασε: «Αυτή είναι η πρώτη εξαγορά που πραγματοποιεί η UniCredit εδώ και 15 χρόνια, σηματοδοτώντας τις εγγενείς δυνατότητες που βλέπουμε, ως επιχείρηση, στη Ρουμανία και στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ευκαιρία που προσφέρει αυτή η συγχώνευση είναι σημαντική όχι μόνο για τους σημερινούς και μελλοντικούς πελάτες μας αλλά και για τους εργαζόμενους και των δύο ιδρυμάτων».

Η Alpha Bank Romania, παρούσα στις 10 κορυφαίες τράπεζες με βάση στοιχεία ενεργητικού στην τοπική αγορά, κατέγραψε καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 44% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τον Ziarul Financiar.

Εν τω μεταξύ, η UniCredit ανέφερε ενοποιημένα καθαρά κέρδη 663,8 εκατομμυρίων RON από δραστηριότητες στη Ρουμανία, αυξημένα κατά περίπου 64% σε σύγκριση με τα ενοποιημένα κέρδη του 1ου εξαμήνου 2022.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Orange ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για τη μεταφορά της λιανικής δραστηριότητας της Orange Money στη Ρουμανία στην Alpha Bank».

Keywords
Τυχαία Θέματα