Google: Γιορτάζοντας 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

10:03 3/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Google Ελλάδας γιόρτασε την επέτειο 15 ετών παρουσίας της στην χώρα μας, με μια εκδήλωση στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην Αθήνα. Επίτιμος προσκεκλημένος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζήτησε με τον Yossi Matias, VP of Engineering & Research της Google, σχετικά με τη θετική επίδραση της Τεχνητής

Νοημοσύνης (ΑΙ) στην αντιμετώπιση προκλήσεων.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να γίνει αναφορά σε αξιοσημείωτα ορόσημα των δράσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, σε συνεργασία της Google με την τοπική κοινωνία και οργανισμούς της χώρας, ενώ ήταν επίσης και μια ευκαιρία να συζητηθούν και οι μελλοντικές προοπτικές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όσον αφορά στη Google και την Ελλάδα, προσβλέπουμε να εργαστούμε, όπως κάνουμε, σε πολλά χρήσιμα έργα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως έχουμε ήδη πράξει: να προσφέρουμε απλές ψηφιακές δεξιότητες ή να εξετάσουμε πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτά είναι απλά προβλήματα, δεν χρειάζεται να αναλογιστούμε όλα τα πολύπλοκα ηθικά θέματα που προκύπτουν όταν αντιμετωπίζουμε πιο περίπλοκα ζητήματα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης τους τρεις τομείς όπου η Tεχνητή Nοημοσύνη θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή με ωφέλειες για την κοινωνία. Αρχικά, ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα δεδομένου και της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, όπου επισήμανε και τις προκλήσεις, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Για αυτό το λόγο υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας εκείνων των εργαλείων που θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι δημιουργημένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

Στο κλείσιμο των δηλώσεων του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανυπόμονος για τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Google, ενώ παράλληλα είπε ότι «ένα από τα πιο περίπλοκα ηθικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην τεχνολογία ο Yossi Matias εξήγησε: «Η πρώτη αρχή της Google, όπως αναγράφεται στα AI Principles της εταιρείας, είναι “Να είσαι κοινωνικά επωφελής”. Πρόσθεσε επίσης πως, “Εστιάζοντάς στις ανάγκες της κοινωνίας, εργαζόμενοι σε ένα διεπιστημονικό και συλλογικό ερευνητικό πλαίσιο και μετρώντας τον αντίκτυπο στην κοινωνία, οδηγούμαστε σε λύσεις με βάση την ΑΙ που είναι ουσιαστικές, μακροπρόθεσμα ωφέλιμες και ευεργετικές. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας, μέχρι την προσπάθεια να καταστεί ο ψηφιακός κόσμος πιο προσιτός, στόχος μας είναι να εφαρμόζουμε την ΑΙ με υπεύθυνο τρόπο και να βοηθάμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε σε όλο τον κόσμο».

Η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου ανέφερε: «Διαχρονικό μας όραμα είναι η οργάνωση της πληροφορίας, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη και χρήσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το όραμα παραμένει δέσμευση μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Μιλώντας για την ταχύτητα της τεχνολογικής προόδου, η Πέγκυ Αντωνάκου επισήμανε ότι η δημιουργία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων μπορεί να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. «Παρότι είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε όλες αυτές τις τολμηρές καινοτομίες, το σημαντικό είναι να γίνονται σωστά. Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή: το θέμα είναι πώς την αξιοποιείς. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Από την παραγωγή εμβολίων μέχρι την ουδετεροποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει την προοπτική να λύσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας και να ωφελήσει αμέτρητες ζωές. Αλλά επειδή πρόκειται για μία νέα και ανερχόμενη τεχνολογία, υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης της», υπογράμμισε η κ. Αντωνάκου.

Από την πλευρά του, ο Yossi Matias τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους μεγάλους “παίκτες” του κλάδου της τεχνολογίας, για την υποστήριξη της εξέλιξης και την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών: «Θεωρούμε αποστολή μας την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης με τρόπο τολμηρό, αλλά υπεύθυνο και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας – τις κυβερνήσεις, τον ακαδημαϊκό κλάδο, τα διάφορα οικοσυστήματα και τις ΜΚΟ – τη δημιουργία τεχνολογικών λύσεων που συμπληρώνουν και στηρίζουν τις προσπάθειες τους. Μαζί, είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, η λύση των οποίων έμοιαζε αδύνατη μέχρι σήμερα – από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την ευρύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Keywords
Αναζητήσεις
google-giortazontas-15-chronia-parousias-stin-ellada-me-ton-kyriako-mitsotaki.htm
Τυχαία Θέματα