Nat Cat Monitor: Εργαλείο data analysis για τις ασφαλισμένες ζημιές σε φυσικές καταστροφές

17:59 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πιστή στη συστηματική καταγραφή των ζημιών από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, προχώρησε σε δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών NatCat Monitor.

Πρόκειται για διαδραστική και εύκολη στη χρήση εφαρμογή, η οποία παρέχει πληροφόρηση για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Σε

αυτήν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ΕΑΕΕ από τις καταγραφές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για 31 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2023. Η εφαρμογή θα ενημερώνεται διαρκώς με τα στοιχεία νέων καταστροφικών περιστατικών, τα οποία θα καταγραφούν μελλοντικά από την ΕΑΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΑΕΕ παρουσίασε μελέτη με δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.

Η συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. ευρώ.

Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω :

Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί)Ιδιαίτερα αυξημένης σφοδρότητας

Στοιχεία για την πλατφόρμα παρουσίασαν η Ελίνα Παπασπυροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, καθώς και η Θεανώ Τελωνιάτη, μέλος της επιτροπής περιουσίας της ΕΑΕΕ. Βασικά συμπεράσματα από τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα εξής:

Από το 2015 μέχρι το 2023 η μέση ζημία είναι 7 μεγαλύτερη στις επιχειρήσεις απ’ ότι στις κατοικίες γενικά, ωστόσο στην περίπτωση της καταιγίδας Daniel είναι 11 φορές μεγαλύτερη.Στις δασικές πυρκαγιές οι κατοικίες είναι πιο τρωτές έναντι των επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη μέση ζημιά είναι διπλάσια στη δασική πυρκαγιά από ότι στην πλημμύραΟι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τις ζημιές που καταγράφηκαν: τους αντιστοιχεί το 58,7% του πλήθους των ασφαλισμένων ζημιών και το 76,9% του ποσού των αξιώσεωνΤα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών τόσο στη συχνότητα εμφάνισης όσο και στη σφοδρότηταΤα συμβάντα από σεισμό παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς τη συχνότητα εμφάνισης. Καταγράφεται κατά μέσο όρο ένα σοβαρό περιστατικό κάθε χρόνο

Παρόλ’ αυτά το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα.

Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200 χιλιάδες επιχειρήσεις από τις 500 χιλιάδες (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Keywords
Αναζητήσεις
nat-cat-monitor-ergaleio-data-analysis-gia-tis-asfalismenes-zimies-se-fysikes-katastrofes.htm
Τυχαία Θέματα