No ΑΙ, No Party!

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων ετών η δημοσιότητα και το ενδιαφέρον περί της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, κλάδοι, ακόμη και κράτη, για να μην αναφέρουμε χρήστες, αντιλαμβάνονται την αξία, τη δυναμική και τις προοπτικές που δύναται να προσφέρει στην πορεία προς ένα μέλλον δίχως… ταβάνι!

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να συγκροτήσει Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη,

τοποθετώντας ως επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.

Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση του ΑΙ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μάλιστα, η εν λόγω Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το ΑΙ, δίνοντας έμφαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση υποδομών, στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και στη βελτίωση λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, θα επιχειρήσει να προσδιορίσει τους τομείς όπου η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, υποδεικνύοντας τρόπους ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενισχυτικά στην σημαντική και με το βλέμμα στο αύριο πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, είναι και τα αποτελέσματα πρόσφατης διεθνούς μελέτης που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Bain & Company, σύμφωνα με την οποία το 75% κάτι παραπάνω από 570 στελεχών που ερωτήθηκαν σχετικά, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες τους!

Μάλιστα, όπως τόνισαν, η υπάρχουσα γενιά εργαλείων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν το 20% των εργασιών των εργαζομένων τους, δίχως να υπάρχει η παραμικρή απώλεια σε επίπεδοι ποιότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μελέτης, το 89% των εταιρειών λογισμικού χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με ότι συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν πρώτες το ΑΙ, παρατηρούν ήδη το θετικό αποτύπωμα και τα οφέλη στην παραγωγικότητά τους, ενώ αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση της!

Επιπροσθέτως, καθώς οι εταιρείες ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες τους ολοένα και με πιο μεθοδικό τρόπο, οι ρόλοι στην εργασία αναμένεται διαφοροποιηθούν. Για παράδειγμα, οι κλάδοι της μηχανικής, των πωλήσεων και του marketing είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από το AI τους επόμενους 18 μήνες. 

Αποτέλεσμα; Οι εταιρείες θα χρειαστούν περισσότερα ταλαντούχα στελέχη στον κλάδο της μηχανικής για να αξιοποιήσουν τις Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), ιδιαίτερα με εμπειρία στη δημιουργία ή στην ενσωμάτωση Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (Large Language Models).

Σπεύστε, επισπεύστε και προβληματιστείτε για να μην… χαθείτε!

Keywords
Αναζητήσεις
no-ai-no-party.htm
Τυχαία Θέματα