Q&R και ΚτΠ: Φέρνουν τεχνολογία αιχμής ύψους 19.8 εκατ. ευρώ

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU, με Κύριο του Έργου το Υπουργείο Εξωτερικών, η ένωση εταιρειών «COSMOTE – QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.» συνήψε με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), Σύμβαση για το υποέργο 2: «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». 

Mε ποσοστό 50%, συμμετέχει στην Ένωση η QUALITY & RELIABILITY Α.Ε., ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει

τα 19.821.527,00 ευρώ, ενώ το ποσό που αναλογεί στην Εταιρεία ανέρχεται σε 9.910.763,50 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος είναι 32 μήνες.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του έργου;

Η δημιουργία επιχειρησιακού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης εννοιολογικής αναζήτησης αποτελεί τον βασικό σκοπό αυτής της επιχείρησης. Με τη φιλοδοξία πως σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και τον συσχετισμό των σχετικών εγγράφων του αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί η διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, στο συντομότερο χρονικό διάστημα σε όποιο βάθος χρόνου απαιτεί η αναζήτηση, με τη στήριξη των εννοιολογικών αναζητήσεων με βάση τα σύγχρονα εργαλεία της ΑΙ. 

Με τον τρόπο δείχνει να αποτελέσει το χρήσιμο εργαλείο για την αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας και της ποιότητας εξυπηρέτησης των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, καθώς και της βελτίωσης του λειτουργικού επιπέδου της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του ΥΠΕΞ, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.

Η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων της ΥΔΙΑ και η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών θα βελτιώσει την εργασία του προσωπικού και θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων, θα δώσει δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, από την άλλη θα συνδράμει στο να διευκολύνει την πρόσβαση σε αναζητούμενη πληροφορία. 

Ο κύριος άξονας στο οποίο επικεντρώνεται το έργο είναι η «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών», το οποίο συνοψίζεται ως εξής: 

–Η δημιουργία επιχειρησιακού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης εννοιολογικής αναζήτησης βασισμένοι σε τεχνολογία
IBM Watson.

–Ο Συσχετισμός των σχετικών εγγράφων από το σύνολο του αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών.

–Οι Υπηρεσίες που αφορούν επιμέρους τμήματα αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες για την ψηφιακή μετατροπή και εμπλουτισμό του περιεχομένου του ιστορικού αρχείου, προκειμένου να επιτευχθεί μέσω τεχνολογιών μηχανικής μάθησης (Machine Learning) η υλοποίηση του επιχειρησιακού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης εννοιολογικής αναζήτησης.

Τα επιμέρους τμήματα αφορούν:

α. Καταλογογράφηση,
β. Ψηφιοποίηση/ μικροφωτογράφιση,
γ. Τεκμηρίωση,
δ. «Έξυπνη» αναγνώριση χαρακτήρων (OCR, ICR),
ε. Εκπαίδευση Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Keywords
Αναζητήσεις
qr-kai-ktp-fernoun-technologia-aichmis-ypsous-198-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα