Sniper: Οι «μάχες» κεφαλαιοποιήσεων του Απριλίου, τα επιτόκια, ο ορίζοντας του ΔΑΑ και η πρόταση για ENTERSOFT που θα βγει από το ΧΑ

08:20 2/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με το κλείσιμο του Μαρτίου η αγορά εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες, οι ρευστοποιήσεις και το μεγαλύτερο μέρος των μετατοπίσεων σε άλλες μετοχές, έχει ολοκληρωθεί. Το ταμπλό βεβαίως θα το δείξει αυτό.

Η αγορά δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη γνωστή και καθοδηγημένη περίπτωση να είναι ελαφρώς μικρότερα τα μερίσματα των τραπεζών, ενώ οι διοικήσεις μπορεί να βρουν κι άλλους τρόπους για να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους.

Ήδη

αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος των εισηγμένων τρέχει προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ ο Απρίλιος μπορεί να αποδειχθεί μήνας με ενδιαφέρον για τις εισηγμένες που θέλουν να παραμείνουν στο μεγάλο δείκτη FTSE και για τις εισηγμένες του δείκτη FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έχουν τις δυνατότητες και μπορούν να διεκδικήσουν άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι θα μετρήσει όλος ο μήνας κι όχι μόνον οι τελευταίες μέρες, οπότε απαιτεί σταθερά καλή παρουσία. Επιπλέον, αυτός ο μήνας, θα αποκαλύψει κάποια στοιχεία από αυτά που επικαλούνται οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, για να μην προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων επειδή δεν είναι σίγουροι για τίποτα πια. Πάλι καλά που άρχισε να θέτει το θέμα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Οι μειώσεις επιτοκίων δεν λειτουργούν άμεσα σαν διακόπτης που γύρισε. Θέλουν χρόνο και στο μεταξύ , οι οικονομίες της Ευρώπης έχουν κόψει ρυθμό. Συνεπώς θέλουν και τα περιστέρια την ενθάρρυνσή τους, να τολμήσουν το πρώτο βήμα μείωσης, καθώς η επίπτωση της τελευταίας αύξησης επιτοκίων, γίνεται τώρα εμφανής.

Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς είναι καλό νέο και θα δώσει μια πνοή ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία που ένιωσε κι αυτή το βάρος των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια και το χρηματοοικονομικό κόστος.

Από τις μειώσεις επιτοκίων, ευνοούνται οι επιχειρήσεις που θέλουν να δανεισθούν ή είναι δανεισμένες και θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Ειδικά ευνοούνται εταιρείες όπως η ΔΕΗ που τρέχει σημαντικά επενδυτικά προγράμματα και είναι φυσικό να θέλει να μειώσει το κόστος τους.

Συνθήκες εισόδου στο ΔΑΑ

Στη χαμηλότερη τιμή του είναι το ΔΑΑ στα 8,50 ευρώ και δημιουργεί συνθήκες εισόδου. Ο όγκος συναλλαγών έχει μειωθεί και στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου περίπου 300.000 μετοχές άλλαξαν χέρια με πακέτα, και με τιμές στα 8,53 ευρώ για πακέτο 170.000 μετοχών και 8,55 ευρώ για πακέτο 10.000 μετοχών.

Το πρόβλημα με τους ιδιώτες επενδυτές στο ΔΑΑ είναι ότι ξεχνούν τα χαρακτηριστικά της εταιρείας και της μετοχής. Πρέπει δηλαδή να σκεφτούν με ορίζονται αρκετά μεγαλύτερο από αυτόν που συνήθως έχουν για μία μετοχή.

Αποκάλυψη για μένα ήταν όταν διάβασα ότι χρονικός ορίζοντας του μέσου ανθρώπου όταν κοιτάζει το μέλλον, είναι ένα διάστημα περίπου έξι μηνών το οποίο για κάποιους φθάνει τα δύο χρόνια. Ελάχιστοι είναι όσοι μπορούν να δουν πράγματα σε μακρύτερο ορίζοντα. Η περίπτωση του ΔΑΑ είναι τελικά για τους ελάχιστους. Ξεκινάει από τα δύο χρόνια.

Δημόσια πρόταση στην ENTERSOFT

Για όσους δεν το είδαν υποβλήθηκε η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της ENTERSOFT, με τιμή 8 ευρώ, που στοχεύει στην έξοδο από την αγορά της εισηγμένης και με ποσοστό 90%, θα κάνει το υποχρεωτικό squeeze out, όπως αναφέρει. Ο προτείνων είναι η UNITY HOLDING COMPANY, θυγατρική της Verdalite, που ανήκει στην Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού και στη Rucio.

Ο προτείνων λοιπόν και τα συντονισμένα πρόσωπα κατέχουν πλέον 11.177.078 μετοχές ή  ποσοστό περίπου 37,26%. Επιπλέον έχει συμφωνήσει εγγράφως με όλους τους βασικούς μετόχους της εταιρίας που έχουν το 53,73%. Συνεπώς ήδη ελέγχει το 90,99% των μετοχών και μπορεί να βγάλει την εταιρία εκτός του ΧΑ, όταν παρέλθει η διορία των τριών μηνών που είναι υποχρεωμένος να εξαγοράζει τις μετοχές, ο προτείνω θα βγάλει την εταιρία από το ΧΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-oi-maches-kefalaiopoiiseon-tou-apriliou-ta-epitokia-o-orizontas-tou-daa-kai-i-protasi-gia-entersoft-pou-tha-vgei-apo-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα