Ανάχωμα στην πτώση, ανοιχτές πωλήσεις σε Εθνική, όχι σε Alpha, ο ΟΤΕ και η τιμή της LAMDA…

08:07 18/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μπήκε το πρώτο ανάχωμα στην πτώση χθες κι έσπασε το καθοδικό μονοπώλιο στο ΧΑ που διήρκεσε 4 συνεδριάσεις κι αφαιρώντας 4,4% από το Γενικό Δείκτη. Έπεφτε με ρυθμό 1,1% τη μέρα.

Είναι ταχύτερος ρυθμός από αυτόν με τον οποίο ανέβαινε η αγορά και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Αυτή είναι η αντίδραση στις ανοδικές αγορές. Η πτώση μοιάζει με καταιγίδα, είναι πιο έντονη και διαρκεί λιγότερο. Βεβαίως κάποιοι έχουν ήδη πετάξει τις μετοχές και θεωρούν ότι η ανοδική αγορά τελείωσε. Μάλλον όμως βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, δεν έχουμε καμιά ένδειξη γι αυτό. Αν έχουν δίκιο

ή όχι θα το δούμε αργότερα.

Η Εθνική είναι το βαρύτερο χαρτί του Γενικού Δείκτη κι έχει εξίσου μεγάλο βάρος στο δείκτη FTSE. Στο Γενικό Δείκτη, συμμετέχει με 10,58% και στο FTSE, με 10,67%. Είναι το σημαντικότερο χαρτί και για τους δείκτες. Αυτός είναι ο λόγος που τη φρενάρισαν χθες, άτσαλα και απροκάλυπτα.

Η μετοχή σημείωσε το υψηλό της ημέρας στα 7,1340 ευρώ, λίγο πριν τις 16.30. Μπήκε στις δημοπρασίες με τιμή πάνω από 7,10 ευρώ. Έκλεισε μετά τις δημοπρασίες στα 7,0480 ευρώ. Στα 7,10 ευρώ η μετοχή θα έκλεινε στο συν. Είχε συμβεί το ίδιο και προχθές που ήταν πτωτική συνεδρίαση. Κι έχει συμβεί πολλές φορές επίσης… Έχουν δανειστεί 50.000 και πλέον μετοχές από τις 10 Απριλίου, για να πουληθούν ανοιχτά.

Η Alpha Bank τα πήγε εξαιρετικά πάντως χθες μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η μετοχή. Έκλεισε με άνοδο 1,15% κι από ότι φαίνεται το δάνειο των μετοχών βοήθησε περισσότερο τους αγοραστές, παρά τους πωλητές. Να σημειωθεί ότι το δάνειο επί των μετοχών που μπορούν να πουληθούν «αέρα», μεγάλωσε κι άλλο χθες. Από 250.000 μετοχές έφθασε τις 292.000 μετοχές.

Βεβαίως χθες έγιναν γνωστές ευρέως οι προθέσεις της ελληνικής τράπεζας και του μετόχου της και εταίρου UniCredit, για περαιτέρω επέκταση στην Ρουμανία και, όπως και για κοινή στόχευση στα επενδυτικά κεφάλαια. Η τιμή της Goldman Sachs με βάση τη δική της ανάλυση δεν μοιάζει δίκαιη. Η Alpha Bank προοδεύει συνεχώς.

Φαίνεται ότι η μετοχή του ΟΤΕ που πλησίασε τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά τα 14,50 ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο, έγινε στόχος. Πίεση και στον ΟΤΕ σε στυλ Εθνικής Τράπεζας, ακριβώς στη λήξη της συνεδρίασης. Η μετοχή ήταν στα 13,98 μπαίνοντας στις δημοπρασίες κι έκλεισε στα 13,93 ευρώ, με μικρή πτώση 0,50%.

Ο ΟΤΕ συμμετέχει κατά 6,12% στο δείκτη FTSE και κατά 4,59% στο ΓΔ. Λέμε χλιαρή άνοδος και ναι, χλιαρή ήταν, αλλά ήταν και μαγική εικόνα. Δεν ήταν η δύναμη των πωλητών. Ήταν η ενέδρα των πωλητών. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η άνοδος μόνο από αυτές τις δύο μετοχές.

Και στον ΟΠΑΠ παρεπιπτόντως τα ίδια έγιναν. Από 16,14 τιμή με την οποία μπήκε στις δημοπρασίες έκλεισε στα 16,09 ευρώ αμετάβλητος.

Στα ΣΜΕ του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον Μάιο, ξεπερνούν από χθες αυτές του Απριλίου. Έφθασαν τα 2.665 συμβόλαια, από 1.659 προχθές, αύξηση κατά 1.000 θέσεις δηλαδή. Οι ανοιχτές θέσεις στα ΣΜΕ Απριλίου είναι 2.167. Παραμένουν πολλές, περισσότερες από όσες θα περίμενε κανείς.

Τα καθαρά κέρδη της LAMDA 27 εκατ. ευρώ, δεν είναι εντυπωσιακό νούμερο. Εκείνο που είναι σπουδαίο όμως, είναι ότι η εταιρία κτίζει ακόμα, δηλαδή έχει μεγάλες δαπάνες και όμως έκανε το πέρασμα στην κερδοφορία, που είναι σπουδαίο νέο.

Τα ιστορικά λειτουργικά κέρδη στα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες είναι επίσης σπουδαίο νέο. Αλλά με πέρασμα στην κερδοφορία από ζημιές και με το Ελληνικό να πηγαίνει καλά, αυτά δεν αποτυπώθηκαν πουθενά στο ταμπλό, ούτε ως κίνηση. Δεν προεξοφλήθηκαν εδώ και δύο μήνες. Γιατί άραγε; Γιατί;

Από την αρχή του Φεβρουαρίου, δεν λέμε από το καλοκαίρι του 2021, η μετοχή είναι σε μόνιμη πτώση και χθες με μία μικρή άνοδο έκλεισε στα 6,38 ευρώ. Τιμή στην αύξηση κεφαλαίου τα 6,70 ευρώ, με την οποία είχαν αντληθεί 650 εκατ. ευρώ τότε. Με υπερκάλυψη.

Keywords
Αναζητήσεις
anachoma-stin-ptosi-anoichtes-poliseis-se-ethniki-ochi-se-alpha-o-ote-kai-i-timi-tis-lamda.htm
Τυχαία Θέματα