«Άνοιξε» λίγο τη διακύμανση η αγορά αλλά παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενόψει διάθεσης μετοχών της Πειραιώς

20:58 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Άνοιξε» τη διακύμανση η αγορά σε εύρος μεγαλύτερο από 1% του Γενικού Δείκτη ή σε 1,39% του δείκτη FTSE (για την ακρίβεια 46 μονάδες), δοκιμάζοντας κάτω από τις 1.400 μονάδες στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, όταν γράφτηκαν κάποιες τιμές λίγο πιο χαμηλά κι ενδεχομένως κάποιοι να δικαίωσαν τους αγοραστές που είχαν στηθεί χαμηλότερα και πήραν το rebound.

Άλλωστε η αγορά είναι πια στη ζώνη του Τ+2 και τα χρονικά περιθώρια έχουν μικρύνει με το placement μετοχών της Πειραιώς να είναι προ της αφετηρίας και το ενδιαφέρον εκδηλωμένο, όπως φάνηκε και χθες από την αξία συναλλαγών

στη μετοχή της Τράπεζας που ήταν η μεγαλύτερη στην αγορά, αν κι έχει επίσης περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τις συνεδριάσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Μέχρι και πρόσφατα δηλαδή, όταν ξένοι και Έλληνες έσπευδαν να τοποθετηθούν ακόμα και σε τιμές άνω των 3,80 – 3,90 ευρώ, πραγματοποιώντας όγκους συναλλαγών επί μέρες άνω των 5-6 εκατ. τεμαχίων. Χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 3,78 εκατ. τεμαχίων.

Γύρω στις 13:00 μετά το μεσημέρι η αγορά χτύπησε πάτο κι οι συναλλαγές ήταν επαρκείς για να ψαλιδίσουν τις απώλειες. Η αγορά έπιασε το μάξιμουμ της αντίδρασης στις 16:00 κι εκεί μπήκε οροφή για την ημέρα, με συντήρηση δυνάμεων μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Δεν συμφωνούν όλη με το χαρακτηρισμό ότι η αγορά απέφυγε τα χειρότερα, στη λογική ότι αν υπάρχει στα αλήθεια κάτι χειρότερο, κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει αλλά κι επειδή δεν φάνηκε να είχε κάποιο πρόβλημα η αγορά, που απλώς αναμένει τη διάθεση μετοχών της Πειραιώς.

Είναι μία μεγάλη κίνηση που θα φέρει σημαντικά κεφάλαια ώστε να συγκρουστούν με τις αντιστάσεις, ενώ απαιτεί κεφάλαια επίσης και από ελληνικά χαρτοφυλάκια, θεσμικά και ιδιωτικά τα οποία κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διάθεση μετοχών της Εθνικής και των ΕΛΠΕ, αλλά και στην εισαγωγή του ΔΑΑ, που ήταν επίσης πολύ μεγάλες κινήσεις.

Η αγορά δεν έχασε από αυτές, αντίθετα κέρδισε επίπεδα μαζί με τη συμμετοχή μεγάλων και σοβαρών ξένων επενδυτών οπότε μπορεί να προσβλέπει και στη διάθεση μετοχών της Πειραιώς για περαιτέρω βελτίωση.

Η Πειραιώς μάζεψε τις απώλειες μετά τις 13:00, το ίδιο έκαναν ΕΤΕ και ΔΕΗ, με τις δύο τελευταίες να περνούν σε θετικό έδαφος και να συντηρούν την ισορροπία της αγοράς. Σε θετικό έδαφος έκλεισε και η Coca-Cola, που αντιμετώπισε πωλητές ειδικά στο κλείσιμο. Πίεση και πωλητές σε όλη τη συνεδρίαση είχαν ΕΛΠΕ και Jumbo, ενώ η Quest είχε αγοραστές και στήριξε τους δείκτες, μετά και την ανακοίνωση του Ομίλου.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.407.74 μονάδες με απώλειες 0,3% ή 4,24 μονάδων, oι συναλλαγές έφθασαν τα 99,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. σε πακέτα. Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,36% στις 3.418.94 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,32% στις 2.388,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,45% στις 1.224,61 μονάδες.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η INTRALOT γύρισε σε άνοδο σβήνοντας την αρχική υποχώρηση, με το ομόλογό της να κάνει σήμερα πρεμιέρα στο ΧΑ. Τα ΕΧΑΕ ενισχύθηκαν κατά 1,1%. Αύριο θα γίνει και το rebalancing της MSCI όπου στο βασικό δείκτη δεν αναμένονται αλλαγές αλλά στον MSCI Greece Small Cap θα υπάρξουν οι δύο νέες προσθήκες με τις μετοχές των INTRALOT και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Keywords
Αναζητήσεις
anoixe-ligo-ti-diakymansi-i-agora-alla-paramenei-sta-idia-epipeda-enopsei-diathesis-metochon-tis-peiraios.htm
Τυχαία Θέματα