«Οι κινήσεις μας πιάνουν τόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» το μήνυμα Αυγενάκη για τους αγρότες

18:54 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ότι οι κινήσεις του υπουργείου για τους αγρότες πιάνουν τόπο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα. Σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους

Εποπτευόμενους Φορείς, παρουσία των Υφυπουργών και των Γενικών Γραμματέων, ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι θέσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των αγροτών και την αναθεώρηση της ΚΑΠ ακούγεται πλέον και σε ευρωπαϊκό, με το ΕΛΚ να υιοθετεί τις θέσεις της για τεχνικές αλλαγές.

«Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως Υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα. Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων. Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9».

Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Νομοθετικό έργο

«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», ανέφερε ο υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλλέξουν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.

«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων

Στη σύσκεψη υπό τον Λ. Αυγενάκη, τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού)

Keywords
Αναζητήσεις
oi-kiniseis-mas-pianoun-topo-se-evropaiko-epipedo-to-minyma-avgenaki-gia-tous-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα