Αποκλιμάκωση της έντασης και αναβάθμιση από S&P τα κέρδη της εβδομάδας

08:26 22/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για την ώρα τουλάχιστον, η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει λήξει, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές στον διεθνή τύπο. Κάποιες από τις ευρωπαϊκές αγορές πρόλαβαν να περάσουν σε θετικό έδαφος την Παρασκευή με την εξέλιξη, άλλες όχι. Είναι πιθανόν, κάτι που θα κάνουν σήμερα.

Στο μεταξύ στην ελληνική αγορά κι εκεί που όλοι είχαν την προσοχή τους στα τύμπανα του πολέμου, εκείνη που χτύπησε ήταν η Standard and Poor’s, από την οποία έτσι κι αλλιώς με πρόσφατη την αναβάθμιση που είχε δώσει στην ελληνική οικονομία με ταξινόμηση σε επενδυτική βαθμίδα προ εξαμήνου,

οι Έλληνες επενδυτές δεν ανέμεναν κάτι.

Κι όμως η Standard and Poor’s μέσα σε έξι μήνες, μας αναβάθμισε ξανά, αξιολογώντας ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι έθεσε την Ελλάδα σε προθάλαμο νέας αναβάθμισης σε έξι ή έστω δώδεκα μήνες από σήμερα, γεγονός που αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Ειδικότερα αν αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτή η αναβάθμιση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ως βασικοί λόγοι προβάλλονται λοιπόν, η μείωση του χρέους, το οποίο με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης πρόκειται να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω κι επίσης λόγω της προώθησης σημαντικών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως λέει ο οίκος.

Η επισήμανση για τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει μία κριτική κατά βάση εποικοδομητική για την ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία αλλά και μία αναγνώριση για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται και η S&P το κάνει. Υπάρχει επιτέλους αυτή η αναγνώριση, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που αλλάζει και που έχει πολύ σημαντικά βήματα μπροστά. Και πράγματι πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει και η αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι στιγμής και δεν ήταν καθόλου δεδομένη με τόσα εμπόδια που προέκυψαν και προκύπτουν σε κάθε βήμα.

Το πρακτικό όφελος της νέας αναβάθμισης δεν είναι μικρό σε μία φάση κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο στοχεύει να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα επιτόκια δανεισμού και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα ένα μικρό αλλά υπολογίσιμο υπόλοιπο υποχρεωτικών εκδόσεων ομολόγων, με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν συστημικά από την ΕΚΤ για λόγους ασφαλείας.

Αλλά για το ΧΑ το μεγαλύτερο όφελος από όλα τα παραπάνω, είναι η ανακούφιση από την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, που είχε προκαλέσει αρχικά μεγάλη απογοήτευση και έντονες ανησυχίες.

Keywords
Αναζητήσεις
apoklimakosi-tis-entasis-kai-anavathmisi-apo-sp-ta-kerdi-tis-evdomadas.htm
Τυχαία Θέματα