Ασία: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί τη ζήτηση για κέντρα δεδομένων

12:05 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να τροφοδοτεί τη ζήτηση για ψηφιακές υποδομές, οι παγκόσμιοι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων και επενδύσεις που συνδέονται με κέντρα δεδομένων στην Ασία και τον Ειρηνικό. Ο έντονος ρυθμός των συμφωνιών στην πολυπληθέστερη περιοχή του κόσμου έρχεται καθώς οι χώρες και οι εταιρείες ανταποκρίνονται στην ραγδαία αύξηση της ζήτησης για τεχνητή

νοημοσύνη, ζητώντας περισσότερη χωρητικότητα δεδομένων, δήλωσαν στελέχη του κλάδου.

Η Ασία και ο Ειρηνικός, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, ηγήθηκε των δραστηριοτήτων σύναψης συμφωνιών στην παγκόσμια αγορά κέντρων δεδομένων φέτος, με την αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών να ανέρχεται σε 840,47 εκατ. δολάρια, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ποσού, όπως έδειξαν τα στοιχεία της London Stock Exchange Group (LSEG).

Το 2023, οι συμφωνίες για κέντρα δεδομένων της περιοχής έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 3,45 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος, με τουλάχιστον δύο μεγάλες συναλλαγές να βρίσκονται στα σκαριά.

Η Microsoft Corp δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενδύσει 2,2 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη Μαλαισία για να επεκτείνει τις υπηρεσίες cloud και AI σε όλη την Ασία. Η άνοδος των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων στην Ασία ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή που παρατηρείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Amazon, η Microsoft, η Alphabet Inc και η Meta Platforms, να επεκτείνουν ταχύτατα τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης τους.

Η Microsoft θα ανοίξει το πρώτο της ασιατικό κέντρο δεδομένων στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση επενδύσεων ύψους 1,7 δισ. δολαρίων σε εγκαταστάσεις AI και cloud στη γειτονική Ινδονησία.

Ορισμένοι χρηματοοικονομικοί χορηγοί, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας επενδυτικής δύναμης Blackstone Inc, επιδιώκουν να αποκτήσουν την AirTrunk, η οποία διαθέτει 11 υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων στην Αυστραλία και την ευρύτερη περιοχή, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στη συναλλαγή. Οι ιδιοκτήτες της AirTrunk, ο όμιλος Macquarie Group και το Συμβούλιο Επενδύσεων Συντάξεων του Δημόσιου Τομέα του Καναδά (PSP), στοχεύουν να αποτιμήσουν την αξία της επιχείρησης έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσαν οι πηγές, σε μια συναλλαγή που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή κέντρων δεδομένων στην Ασία φέτος.

«Η νέα χωρητικότητα που πρέπει να κατασκευαστεί στην Ασία και τον Ειρηνικό τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια είναι απλώς εντυπωσιακή. Η προσδοκία μου είναι ότι η ροή των συμφωνιών στον χώρο των κέντρων δεδομένων θα ενταθεί το 2024», δήλωσε ο Garren Cronin, διευθύνων σύμβουλος της Cadence Advisory, η οποία συμβούλευσε την αυστραλιανή εταιρεία διαχείρισης κέντρων δεδομένων NEXTDC στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 861 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο.

Keywords
Αναζητήσεις
asia-i-ekrixi-tis-technitis-noimosynis-trofodotei-ti-zitisi-gia-kentra-dedomenon.htm
Τυχαία Θέματα