Λωρίδα της Γάζας: Νέα εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα

11:00 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας (αυτό στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ), μέτρο που οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισαν «απαράδεκτο».  Η εισβολή αυτή έρχεται μια μέρα μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα, στα σύνορα με την

Αίγυπτο, περιοχή που αποτελεί το μοναδικό σημείο από το οποίο πέρναγε, ως τώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια και το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να διαφύγουν οι άμαχοι.

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν μετά τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών αρχών, ενώ το μοναδικό νοσοκομείο της Ράφα υπολειτουργεί. Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και 6 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, μεταδίδει το CNN.

Οι ΗΠΑ πάντως έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του JLOTS. Πρόκειται για μια προσωρινή πλωτή εξέδρα που θα αγκυροβολήσει στη Γάζα και στην οποία οι Αμερικανοί θα ξεφορτώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει από την Κύπρο με το (αμερικανικό) πλοίο Sagamore. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ, διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος. «Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη εντός ΗΠΑ με κύμα διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον της ανεπιφύλακτης υποστήριξής της στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Μπιλ Μπερνς, ο οποίος αναμένεται στη διάρκεια της μέρας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στην περιοχή.

Ο Μπερνς θα βρεθεί αύριο στο Κάιρο, όπου ήδη κατευθύνονται από σήμερα Ισραηλινοί διπλωμάτες για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία με τη Χαμάς. Η CIA, όπως αφήνει να διαρρεύσει ο Λευκός Οίκος, θα έχει «συμβουλευτικό ρόλο» στις συνομιλίες αυτές. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν, εκτός από τους Ισραηλινούς, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές και διπλωμάτες, με τους τελευταίους να εκπροσωπούν τη Χαμάς.

Πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να δεχθεί μια εκεχειρία ασκούν και οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς, με την οργάνωσή τους, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και Αγνοουμένων, να απευθύνεται μάλιστα σε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, ζητώντας τους να ασκήσουν με τη σειρά τους πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό που ζητούν, είναι να γίνει δεκτή η συμφωνία hostages-for-ceasefire, η οποία προβλέπει ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς στο Ισραήλ και αυτό με τη σειρά του θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει μια γενοκτονία στη Ράφα

Το Κατάρ ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να αποφύγει μια «γενοκτονία» στη Ράφα μπροστά στην απειλή μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη, η οποία αποτελεί καταφύγιο για 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Η χώρα του Κόλπου, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καλεί σε ανακοίνωσή της να αναληφθεί «άμεσα διεθνής δράση η οποία θα αποτρέψει μια εισβολή στην πόλη και τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Η Ντόχα επέκρινε σήμερα την κατάληψη του σημείου διέλευσης της Ράφα και πρόσθεσε ότι «καταδικάζει έντονα» τον βομβαρδισμό της πόλης, μετά την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τον ανατολικό τομέα της έπειτα από έκκληση των ισραηλινών αρχών.

Keywords
Αναζητήσεις
lorida-tis-gazas-nea-eisvoli-tou-israil-sti-rafa.htm
Τυχαία Θέματα