Αξιωματούχος της ΕΚΤ «ξεκόβει» τα σενάρια για μείωση επιτοκίων

18:07 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε πως η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη μπορεί να επιβραδύνει την πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Η επίμονα χαμηλή, και πρόσφατα ακόμη και αρνητική, αύξηση της παραγωγικότητας επιδεινώνει τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις»,

δήλωσε σε εκδήλωση στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να μετακυλήσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%» πρόσθεσε.

Η Σνάμπελ επισήμανε διάφορους παράγοντες πίσω από τη μακροχρόνια οικονομική υστέρηση της ευρωζώνης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επενδύσεων στην τεχνολογία, της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας και της ακριβότερης ενέργειας.

Η ίδια υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη νίκη της ΕΚΤ κατά του υψηλού πληθωρισμού και τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της.

Επαναβεβαιώνοντας τη στάση της, η Σνάμπελ δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «προσεκτική» και να μην μειώσει τα επιτόκια «πρόωρα» για να αποφύγει μια δεύτερη αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1970.

Η υψηλότερη παραγωγικότητα θα διευκολύνει την ΕΚΤ να αποφύγει τόσο περιόδους πολύ υψηλού όσο και πολύ χαμηλού πληθωρισμού, δήλωσε η Σνάμπελ.

«Τα μέτρα που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας υποστηρίζουν άμεσα τη νομισματική πολιτική στην επίτευξη του στόχου της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Σνάμπελ.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς Ντε Γκίντος, έστειλε αποθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να δουν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο 2%. «Μετέθεσε» με έμμεσο τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων για μετά τον Μάρτιο.

Keywords
Αναζητήσεις
axiomatouchos-tis-ekt-xekovei-ta-senaria-gia-meiosi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα