ΧΑ: 10 μέρες στάση στις 1.400 μονάδες – Νέο ρεκόρ η Wall Street με «κακά νέα»

08:48 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η σύνδεση του ΧΑ με τις διεθνείς αγορές έχει χαλαρώσει σημαντικά. Ωστόσο αντί από αυτό το γεγονός να προκύπτει κέρδος για την ελληνική αγορά, προκύπτει μετά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μεγάλη διστακτικότητα. Παραμένει ανοδική πάντως η αγορά. Ωστόσο ο μέσος τζίρος των τελευταίων 5 ημερών για παράδειγμα είναι 11 εκατ. ευρώ λιγότερα ημερησίως, από το τζίρο του προηγούμενου πενθημέρου.

Το ΧΑ κράτησε χθες τις 1.400 μονάδες με διόρθωση των τραπεζών και των περισσότερων blue

chips, χάρη στα κέρδη και τη δύναμη των: Τράπεζα Πειραιώς και Coca – Cola και την θετική κίνηση των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Εδώ και 9 συνεδριάσεις κινείται περίπου 5 μονάδες πάνω ή κάτω πέριξ των 1.400 μονάδων.

Ενώ το ΧΑ είναι σημαντικά φθηνότερο των άλλων αγορών και ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτές της Ευρώπης, βλέπουμε το Dax στην Ευρώπη – κι όχι μόνον- να κάνει ιστορικά ρεκόρ. Όλες οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης έκλεισαν χθες ανοδικά.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 τινάχτηκε ανοδικά πραγματοποιώντας στο κλείσιμο ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ στις 5.029,73 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν και οι άλλοι δείκτες. Ο Nasdaq επιτάχυνε μάλιστα με αφορμή τα «κακά νέα» της ημέρας. Οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών. Περίμεναν πτώση 0,3% και ήρθε πτώση 0,8%, γεννώντας υφεσιακές ανησυχίες.

Αυτό ακριβώς περίμενε η αγορά. Κάθε κακό νέο είναι αφορμή να γεννηθεί ελπίδα για μείωση των επιτοκίων, ενώ τα καλά νέα την απομακρύνουν.

Στη δική μας περίπτωση είχαμε πολύ θετικές εκτιμήσεις από την Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αναμένεται σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη και επίσης ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού. Η Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναμένει για την Ελλάδα το 2024 και το 2025, ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,3% που είναι σχεδόν τριπλάσια από την αναθεωρημένη  στο 0,8%, (από 1,2%) ανάπτυξη που προβλέπει φέτος για την Ευρωζώνη και από το 0,9% (από 1,3%) για την ΕΕ. Η πρόβλεψη επίσης είναι 50% υψηλότερη για την ανάπτυξη στη χώρα μας, από το 1,6% ανάπτυξης που προβλέπει για το 2025 στην Ευρωζώνη (1,7% για την ΕΕ).

Ακριβότερες αγορές μεν αλλά στα χέρια των ταύρων. Αντίθετα το ΧΑ είναι φθηνότερο αλλά δεν έχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη κατεύθυνση και περιμένει το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Keywords
Αναζητήσεις
cha-10-meres-stasi-stis-1400-monades--neo-rekor-i-wall-street-me-kaka-nea.htm
Τυχαία Θέματα