Χίος: Θα κινηματογραφηθεί ο φετινός ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο!

12:09 15/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μάλιστα κάθε χρόνο στη Χίο βρίσκονται κινηματογραφικά συνεργεία αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα από άλλες χώρες για να καταγράψουν το εντυπωσιακό αυτό έθιμο, όπως ανέφερε στην εκπομπή ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 6.

Φέτος στη Χίο βρίσκεται μεγάλο κινηματογραφικό συνεργείο της εταιρείας MSG Sphere, προκειμένου να μεταδώσει απευθείας στο Λας Βέγκας τον ρουκετοπόλεμο μεταξύ των ενοριών της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Ο

κ. Βεργίνας ανέφερε ότι πάνω από 100 άτομα βρίσκονται στο νησί και εργάζονται πυρετωδώς για μπορέσουν να κινηματογραφήουν σε πραγματικό χρόνο τον «απόλυτο άρχοντα» των εθίμων του Πάσχα στο νησί, τον Ρουκετοπόλεμο.

Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια, αν και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις από τους κατοίκους του νησιού για τη νομιμότητα ή μη το εθίμου στο Βροντάδο, όλοι οι κατασκευαστές τηρούν κανόνες ασφαλείας ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές και να μην σημειωθούν ατυχήματα.

Την ίδια στιγμή, στο εξώδικο που εστάλη στον δήμο Χίου και στον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτοικοι στο Βροντάδο διαμαρτύρονται για την απόφαση του δήμου, να εγκρίνει 23.391,51 ευρώ για την προφύλαξη και αποκατάσταση της Ενορίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους ο Δήμος «απροκάλυπτα ότι χρηματοδοτεί με τα χρήματα των δημοτών και των φορολογουμένων πολιτών εν γένει έκνομες ενέργειες ενώ ομολογεί τη βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης».

Σύμφωνα με το εξώδικο που υπογράφεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των κατοίκων Νικόλαο Κωστακόπουλο, ο δήμος με αυτόν τον τρόπο καθίσταται συμμέτοχος και συνεργός στην επικείμενη τέλεση σειράς ποινικών αδικημάτων, εφόσον το έθιμο επαναληφθεί και φέτος, ενώ υπενθυμίζουν ότι το Πάσχα του 2007, δύο άτομα είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο.

Ο δήμος Χίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες κάλυψης των σπιτιών με σύρματα, που όμως σύμφωνα με το εξώδικο δεν προστατεύουν από τις ρουκέτες και παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης των ρουκετών υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ήδη κατασκευάζονται παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες ρουκέτες.

«Στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή ουδείς θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε», σημειώνουν.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν τον Μάρτιο 2023 οι κάτοικοι του Βροντάδου. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαγορεύσει το επικίνδυνο έθιμο, καθώς θέτει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

«Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας» αναφέρουν οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Newsbomb

Keywords
Τυχαία Θέματα