Χρηματιστήριο Αθηνών: Είναι πιο «οικονομικές» οι ελληνικές μετοχές;

19:58 9/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η κατά το μάλλον, φιλόδοξη επενδυτική βαθμίδα έφτασε να επιστρέψει ξανά έπειτα από 13 χρόνια από την απώλειά της. Αυτό συνέβη ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν σε περίοδο παύσης μετά από ένα ιδιάζον και πολλά υποσχόμενο πολύμηνο ράλι ανόδου που επανέφερε την ελληνική αγορά στην επικαιρότητα, υπό την επίβλεψη των μεγάλων αναλυτών.

Αυτή η περίοδος παύσης ήταν αναμενόμενη, καθώς στις ανοδικές αγορές πάντα υπάρχουν διορθώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποσυμπίεση της ανοδικής πίεσης.

Πόσο κερδοφόρα δύναται να είναι η νέα
άνοδος

Ωστοσο, το ερώτημα που παρουσιάζεται είναι αν θα συνεχίσει η άνοδος ή όχι, εάν το ΧΑ διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις, είναι ακόμη ελκυστικό και είναι σταθερό ώστε να εξακολουθήσει να είναι πόλος έλξης για νέους επενδυτές, αυτή τη φορά, θεσμικών κεφαλαίων.

Φυσικά, το γεγονός ότι δεν πρόκειται για αναπτυγμένη αγορά (η αναβάθμιση αναμένεται να αργήσει τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα), έχει σημαντική επίπτωση στις επενδυτικές αποφάσεις μεγάλων κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να αναθεωρηθούν οι αξιολογήσεις, τις οποίες αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια για αυτές τις αποφάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την πιο πρόσφατη έκθεση της JP Morgan για τις παγκόσμιες αγορές, η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, αν και το discount εξακολουθεί να ανέρχεται στο 10% (σε σχέση με το p/e). Αν βλέπουμε τα πράγματα από απόλυτη σκοπιά, το discount υπερβαίνει ελαφρώς το 20%.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 4% το 2024 και 6% το 2025. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη των οικονομιών τους είναι χαμηλότερη.

     
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athinon-einai-pio-oikonomikes-oi-ellinikes-metoches.htm
Τυχαία Θέματα