Χρηματιστήριο Αθηνών: Έτοιμος να «σπάσει» το 2011 ο Γενικός Δείκτης!

08:42 12/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα υψηλά δεκαετίας και ξεκίνησε τη διάσπαση εχθές.

Υπήρχαν πωλητές και διευκόλυναν τους αγοραστές που βλέπουν διαφορετικά την αγορά. Η διάσπαση δεν έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να γίνει κάποια στιγμή διόρθωση, αλλά χθες οι πωλητές βιάστηκαν να ακολουθήσουν τους Ευρωπαίους και έχασαν.

Στα blue chips, ειδικά στις τράπεζες υπήρχαν μεγάλες εντολές, το ΧΑ άντεξε αν και στις περισσότερες μετοχές οι επενδυτές

πήραν κέρδη. Την αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για το πληθωρισμό στις ΗΠΑ που οι αγορές δεν διάβασαν ολοκληρωμένα, μετά βγήκαν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια η Wall Street έκανε ένα μεγαλοπρεπές U και γύρισε ανοδικά, ο Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη και οι δύο άλλοι μεγάλοι δείκτες με οριακές  απώλειες, έχοντας επανέλθει μία ανάσα από το θετικό πρόσημο.

Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε το Δεκέμβριο κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Άρα ανέκοψε ρυθμό. Οι αναλυτές όμως προέβλεπαν αύξηση ακόμα μικρότερη, 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε 0,3% υψηλότερα. Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού είναι ο σημαντικός τώρα. Αν πέφτει η οικονομία είναι σε καλό δρόμο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για άνοδο 3,2%. Το Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε τρέξει με 3,1% σε ετήσια και με 0,1% σε μηναία βάση. Υπάρχει μία μικρή αύξηση, αλλά δε σημαίνει κάτι. Δεκέμβριος ήταν, γιορτές. Από εκεί που έπεφταν οι αγορές ανέβηκαν, όλοι έχουν μετοχές στις ΗΠΑ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι και το χάρηκαν. Ξόδεψαν κάτι παραπάνω στις γιορτές, τσίμπησαν ίσως λίγο τις τιμές και οι επιχειρήσεις για να κλείσουν καλά τη χρονιά.

Σε όλα αυτά υπάρχει ένα κέρδος. Η Wall Street φέρθηκε πολύ άσχημα στον Τζερόμ Πάουελ έναν καλό κεντρικό τραπεζίτη, που τελικά έκανε τη δουλειά του. Μείωσε τον πληθωρισμό κι έχει αποφύγει την ύφεση και την κρίση, ενώ έφθασαν στο σημείο να σκάνε τράπεζες.  

Για το μεγάλο κοινό όμως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Έχει δικαιωθεί πλέον ο Πάουελ και ο νομπελίστας Κρούγκμαν του το αναγνώρισε. Όταν η αγορά απαιτεί μείωση επιτοκίων 1,5% σε έξι δόσεις και αυτός λέει 3 δόσεις για μείωση 0,75%, η Wall Street θα πρέπει να το αποδεχθεί. Οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν, αλλά η Fed δεν θέλει τόσες πολλές και δεν είναι έτοιμη ακόμα να ξεκινήσει από το Μάρτιο.

Οι αγορές μπορούν να κινηθούν πλάγια σε συσσώρευση ή να κινηθούν ανοδικά παίρνοντας το ρίσκο. Η διαφορά είναι ότι η Fed (και κάθε Κεντρική Τράπεζα) έχει μία ευθύνη απέναντι στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και στην περίπτωση των ΗΠΑ για όλο το Δυτικό κόσμο, να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα με σταθερότητα στις τιμές, αποφεύγοντας αν μπορεί την κρίση.

Οι επενδυτές από την άλλη έχουν απλώς ευθύνη για το πορτοφόλι τους. Και η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν μετοχές και αγορές για να επενδύσουν είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ιαπωνία που αρέσει στον Μπάφετ, είτε στην Ελλάδα που επίσης αρέσει.

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athinon-etoimos-na-spasei-to-2011-o-genikos-deiktis.htm
Τυχαία Θέματα