Χρηματιστήριο: Το τελευταίο ανοδικό σερί και οι προσδοκίες

08:42 7/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στην αρχή του χρόνου το ΧΑ συμπλήρωσε ένα σερί 8 ανοδικών συνεδριάσεων, μεταξύ 4 και 15 Ιανουαρίου. Εχθές το ΧΑ μέτρησε την έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

Το μεγαλύτερο σερί του ΧΑ πέρυσι ήταν από το τέλος Μαρτίου, όταν κόντεψε να φθάσει έως τα μέσα Απριλίου με 11 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Είναι καθαρά θέμα ροής εντολών. Εφόσον οι αγοραστές υπερισχύουν προκύπτει αυτή η εικόνα.

Ωστόσο, δεν είναι παράξενο ή παράδοξο αν η αγορά διορθώσει, αφού είναι διαφορετικό να απορροφάς την προσφορά, από

το να σηκώνεις τις τιμές. Οι αγοραστές ξέρουν να κάνουν και τα δύο, αφού είναι επαγγελματίες.

Στη διάρκεια αυτών των 6 ανοδικών συνεδριάσεων το ΧΑ είχε καθημερινό τζίρο από 130 εκατ. ευρώ και άνω. Οι συναλλαγές έχουν πάρει τα πάνω τους και οι τζίροι θα ανεβαίνουν όσο ανεβαίνει η αγορά, γιατί μεγαλώνουν οι κεφαλαιοποιήσεις και η αξία της συνολικά.

Υπάρχει βεβαίως ο φόβος ότι οι άλλες αγορές που έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο είναι ακριβές. Ωστόσο το London Stock Exchange Group, (LSEG), που είναι και ιδιοκτήτης της Refinitiv, υπολόγισε πως το 80,4% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, των αναλυτών. Και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τουλάχιστον οι μισές εταιρείες του μεγάλου δείκτη, άρα λειτουργεί κατά μία έννοια και ως αξιόπιστο στατιστικό δείγμα.

Αυτό δεν σημαίνει από την άλλη ότι μία εταιρία έπαψε να είναι ακριβή, αν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Σημαίνει όμως με βεβαιότητα ότι προοδεύει κι ότι προσπαθεί να προσφέρει αξία στους μετόχους της. Αλλά το ΧΑ δεν είναι ακόμα εκεί. Είναι φθηνό και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν, το περιβάλλον ενέχει ρίσκα και δυσκολίες, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το περιβάλλον των προηγούμενων ετών.

Από εκεί και πέρα, το ΧΑ μπορεί να επωφεληθεί ακόμα περισσότερα από το σενάριο που θα κάνει τις εταιρίες φθηνότερες και τα κόστη τους μικρότερα. Και αυτό το σενάριο είναι ασφαλώς η μείωση των επιτοκίων. Κατά τα άλλα, η δουλειά των τραπεζιτών είναι να αποκρούουν τις αγορές. Αν δεν ήθελαν να την κάνουν δεν θα είχαν ανοίξει οι ίδιοι ορθάνοιχτα την πόρτα στις προσδοκίες.

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-to-teleftaio-anodiko-seri-kai-oi-prosdokies.htm
Τυχαία Θέματα