Διόρθωση στο ΧΑ με τους «ξένους» να είναι αγοραστές και την Epsion Net να έχει deal στα σκαριά

22:01 25/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Διορθωτική ήταν η συνεδρίαση την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις της Τετάρτης, που τάραξαν τους ψύχραιμους και εχέφρονες με την έκταση που είχαν πάρει προς το τέλος της συνεδρίασης, παρόλο που μασκαρεύτηκαν επαγγελματικά στη λήξη με δήθεν ανοδικό κλείσιμο στο όριο.

Οι ισχυροί μακροχρόνιοι «ξένοι» επενδυτές πάντως, παραμένουν όχι απλά αγορασμένοι αλλά και ενεργοί αγοραστές ενισχύοντας την θέση τους, σταθερά όλο το μήνα, μη δίνοντας σημασία στις βραχυχρόνιες κινήσεις.

Ο τζίρος παρέμεινε

μεγάλος αν και ουσιαστικά αυξήθηκε στο τέλος μετά τις 15:00 το μεσημέρι, με μεγάλα πακέτα σε εκείνο το διάστημα, σε Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Mytilineos.

Η διάθεση πακέτων σε ξένους επενδυτές στις παραπάνω μετοχές και σε Optima Bank και ΔΑΑ (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), μείωσε την πίεση των πωλήσεων στις τιμές και το Γενικό Δείκτη, έναντι των πωλήσεων μέσα από την αγορά. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκε η διόρθωση παρά το γεγονός ότι η αγορά μπορεί και να εξεπλάγη αλλά αναμένεται deal στην EpsilonNet.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε κατευθείαν χαμηλά με πτωτικό χάσμα τιμών, έκανε ένα πέρασμα μέχρι τις 13:30 μέχρι της τιμές του χθεσινού κλεισίματος για το καλύψει και πάλεψε μέχρι τις 14:30 να επανέλθει κοντά στο χθεσινό κλείσιμο ή να μη χάσει επαφή, κοντά ή πάνω από τις 1.440 μονάδες.

Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών, τώρα που είχε σημασία, δεν ευνοούσε και ο τζίρος παρέμενε κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 15:30 παρά και τα πρωινά πακέτα, κάπου 15-20 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν νέες ρευστοποιήσεις λοιπόν κάπου 10-15 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις πλην πακέτων, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.

Έκλεισε στα χαμηλά της συνεδρίασης, με πτώση 0,93% στις 1.435.19 μονάδες. Οι συναλλαγές έφθασαν τα 142,75 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 44,29 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα πακέτα έγιναν στην Πειραιώς για 15,79 εκατ. ευρώ, στη Eurobank για 12,6 εκατ. ευρώ, σε Μυτιληναίο για 6,1 εκατ. ευρώ συν ένα μεγάλο πακέτο στην Optima Bank το πρωί, αξίας 2,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,95% στις 3.499.66 μονάδες και ο δείκτης FTSEM με πτώση 0,98% στις 2.292.1 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,16% στις 1.249.87 μονάδες.

Η αγορά είχε δείξει από το κλείσιμο της χτεσινής ημέρας ότι θα κινηθεί με γνώμονα το κλείδωμα μέρους των σημαντικών κερδών του πρόσφατου μίνι ράλι, κατά το οποίο κάλυψε απόσταση άνω των 100 μονάδων (από τις 1.357.3 μον. στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 16/4 έως τις 1.462.68 στο ενδοσυνεδριακό υψηλό χτες) όπως και έκανε, αλλά η εικόνα πιθανώς θα ήταν καλύτερη αν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ δεν αναχαίτιζαν κάποιες αγοραστικές κινήσεις που είχαν αρχίσει να γίνονται περί τα μέσα της ημέρας.

Η Alpha Bank από τα τραπεζικά blue chips στήριξε χθες την αγορά όπως και η Jumbo και η Optima Bank.

Δεν βρίσκονταν και πολλά ανοδικά blue chips, αν και ορισμένες μετοχές υποχώρησαν οριακά, όπως τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συνολικά 36 μετοχές σημείωσαν άνοδο έναντι 82 που υποχώρησαν και την EpslionNet εκτός διαπραγμάτευσης γιατί είχε μεγάλο deal στα σκαριά.

Keywords
Αναζητήσεις
diorthosi-sto-cha-me-tous-xenous-na-einai-agorastes-kai-tin-epsion-net-na-echei-deal-sta-skaria.htm
Τυχαία Θέματα