Ελεύθερος Σκοπευτής: Έχει ειδήσεις και σφυγμό η αγορά

08:42 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχει πολλές ειδήσεις η αγορά και δικαίως κερδίζει συνεχώς πόντους. Είμαστε πρακτικά στις 1.400 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Κι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν πολύ δυνατή, με την αγορά να εστιάζει στα επιχειρηματικά νέα.

Οι επαγγελματίες με την εμπειρία που έχουν δεν θα ήθελαν τώρα να δουν νέες μεγάλες αγορές ειδικά από πελάτες που κάνουν μονοκόμματες κινήσεις  με όλο το διαθέσιμο κεφάλαιό τους και δεν έχουν τη νοοτροπία της σταδιακής τοποθέτησης.

Διότι η αγορά είναι σαν άγραφο βιβλίο αυτή τη στιγμή, με τη διαφοροποίηση δεικτών, κλάδων και κεφαλαιοποιήσεων. Θέλουν να προστατεύσουν τον ιδιώτη επενδυτή. Όχι να μην αγοράσει. Να μην αγοράσει βιαστικά χωρίς περίσκεψη.

Η αγορά δεν είναι σαν διακόπτης, on –off. Δεν είναι χθες ανέβαινε κι αγόρασα, σήμερα πέφτει και πούλησα. Θέλει με το μαλακό, οι απότομες κινήσεις οι παρορμητικές αποφάσεις δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα

Έτσι κι αλλιώς, οι τιμές θα κινηθούν με τον τρόπο που θέλουν οι μεγάλοι παίκτες. Όσοι τοποθετούνται αυτή την περίοδο, δεν το κάνουν για να πουλήσουν τις μετοχές τώρα και σε αυτά τα επίπεδα. Αλλά σαν επαγγελματίες, ξέρουν τη δύναμή τους και μπορούν να ρυθμίζουν τη ροή των εντολών τους.

Πόσο μεγάλη διεθνής εταιρεία έχει γίνει η Mytilineos. Νέα επέκταση και μία σπουδαία συμφωνία στην Γκάνα που ξεκινάει με έρευνα η οποία θα επιβεβαιώσει αρχικά, την ύπαρξη πολύ μεγάλου κοιτάσματος βωξίτη 300 εκατ. τόνων. Αλλά, αν όλα πάνε καλά, αυτή είναι μόνον η αρχή αφού μιλάμε για τζίρο 500 εκατ. δολαρίων το χρόνο με τις σημερινές τιμές, μόνον από την ετήσια εξόρυξη 10 εκατ. τόνων βωξίτη.

Ωστόσο το ολοκληρωμένο σχέδιο είναι η εξέταση για την από κοινού δημιουργία μονάδας παραγωγής αλουμίνας, με την κρατική εταιρεία GIADEC η οποία έχει τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής αλουμίνας, με δυναμικότητα 1,5 εκατ. τόνων αλουμίνας το χρόνο, έναντι 865.000 τόνων στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Για μονάδα σχεδόν διπλάσιας δυναμικότητας…

Στην ανακοίνωσή της η MYTILINEOS, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι «η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  (και) παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου». Στα 5,4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, μετά από οριακή διόρθωση χθες.

Εντός προγράμματος η Eurobank. Πήρε νωρίς την άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Ελληνικής. κι ανεβάζει το ποσοστό της στο 55,3% μόλις πάρει τις άδειες από την Κεντρική Τράπεζα της Μεγαλονήσου και την ΕΚΤ. Αλλά είναι συστημική τράπεζα της Ευρωζώνης, συνεπώς ήδη ελεγμένη. Το γιόρτασε με μεγάλο ξέσπασμα στο ταμπλό, που έφερε την τιμή, στο επίπεδο εξαγοράς του ποσοστού από το ΤΧΣ.

Μέσα σε μία μέρα πλέον ξεμπερδεύουν με τα ομόλογα οι τράπεζες, το ρευστό περιμένει στην πόρτα. Η Alpha Bank άντλησε γρήγορα τα κεφάλαια. Είχαν προηγηθεί όλες οι άλλες και φαινόταν ότι η Alpha, μπορεί να μην έκανε την κίνηση γιατί είναι ήδη πάνω από το υποχρεωτικό όριο των κεφαλαίων MREL, αλλά οδεύει προφανώς προς τον τελικό στόχο, έχοντας υπόψη της και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της. Μέρισμα που θέλει να ανεβάζει τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ μάλλον δεν πρόσεξαν πολλοί τα κέρδη της UniCredit, που έσπασαν ρεκόρ. Έβγαλε καθαρά κέρδη περίπου 2,81 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, σχεδόν τριπλάσια από τα αναμενόμενα! Υψηλότερα έσοδα από τα αναμενόμενα, χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια κ.λπ. Θα διανείμει το 100% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της!

Η Q&R έχει πλέον βασική μεγαλομέτοχο με ανεβασμένα ποσοστά την Σωτηράκου Σοφία Τριάντη. Διαθέτει το 31,999% της εταιρείας, μετά από πωλήσεις του συνόλου του ποσοστού που κατείχε ο John Arthur Bray Croker 24,904% και έμμεσα το 1,244%.

Επίσης μείωσε το ποσοστό του με πώληση 750.000 μετοχών στο 3,124% ο Νικόλαος Πασχαλάκης και ο Θεόδωρος Καραγιάννης ο οποίος πούλησε 850.000 μετοχές κι έχει τώρα το 4,009% της εταιρείας.

Ποσοστά των μειώσεων ταιριάζουν με τα ποσοστά των αυξήσεων, οπότε υποθέτουμε αφού δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση, στο ΧΑ ότι η Σωτηράκου Τριάντη, αγόρασε τις μετοχές που πούλησαν οι κ.κ. Croker, Πασχαλάκης και Καραγιάννης.

Ακολούθησε η πώληση των κ.κ. Νικολακάκη Ευάγγελου, Νικολακάκη Ιωάννας, Νικολακάκη Χρυσάνθης (ΚΕΜ) οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι το ποσοστό συμμετοχής τους κατήλθε του ποσοστού 5% και από 5,229% έγινε 4,935%, αν και η δική τους ανακοίνωση προηγήθηκε.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-echei-eidiseis-kai-sfygmo-i-agora.htm
Τυχαία Θέματα