Ελεύθερος Σκοπευτής: Η Goldman Sachs έχει το 5,01% της ΔΕΗ (σε μετοχές), η Εθνική Τράπεζα 7 δισ. ευρώ ρευστό και η NVIDIA είναι ο νέος «σερίφης» στην πόλη

08:29 9/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το ΧΑ επιβεβαίωσε όλους όσους πιστεύουν ότι μπορεί μεν να επηρεάζεται από τις άλλες αγορές αφού δεν είναι μόνο του στον κόσμο, αλλά έχει άλλη δυναμική επίσης. Υποχωρεί απρόθυμα και λιγότερο από τις άλλες αγορές στις κακές ημέρες, και κινείται ανοδικά περισσότερο, στις καλές.

Αυτό επιβεβαιώνεται χρονικά με την εικόνα που παρουσιάζει εδώ και μεγάλο διάστημα, καθώς η πρόοδος που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμα επιβραβευθεί αλλά είναι κάτι που γίνεται σταδιακά με την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων.

Είχε διάθεση και αγοραστές και η ΔΕΗ

και η Εθνική και στήριξαν την κίνηση όλης της αγοράς. Η Εθνική Τράπεζα έχει τεράστιο πλεόνασμα ρευστότητας πάνω από 7 δισ. ευρώ, ουσιαστικά αντί να δανείζεται από την ΕΚΤ, δανείζει άλλους και μειώνει συνεχώς τα κόκκινα δάνεια. Έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλα περιθώρια ελιγμών για να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους εμπόδιο. Η μετοχή είναι στις υψηλότερες τιμές της από το Δεκέμβριο του 2015. Υψηλά οκταετίας λοιπόν.

Θα είναι η χρονιά της ΔΕΗ; Γιατί όχι; Καθώς  κεφαλαιοποίησή της έφθασε ήδη τα 4,6 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, είναι θέμα ανόδου μικρότερης από 10% κι εκεί θα μπει και σε ραντάρ νέων μεγάλων επενδυτών.

Στο μεταξύ η Goldman Sachs έχει φθάσει να κατέχει μέσω ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών ποσοστό 5,15% της ΔΕΗ. Στις 2 Ιανουαρίου από 4,86% το ποσοστό της από 4,86% έφθασε στο 5,01% ή σε 19,119 εκατ. μετοχές. Αλλά είχε επίσης και δικαιώματα ψήφου από διαφορετικά χρηματοπιστωτικά μέσα και παράγωγα ή δανεισμένες μετοχές όπου μείωσε από 0,32% σε 0,14% τη θέση της στις 19 Δεκεμβρίου. Επίσης  και 4.904 swaps.

Τέλος πάντων η Goldman Sachs τώρα έχει περισσότερες μετοχές από πριν συνολικά 5,01% και με τους δανεισμένους τίτλους και τα swaps που μείωσε έχει σύνολο θέσεων με δικαιώματα ψήφου 5,15% στη ΔΕΗ. Είδες η ΔΕΗ;

Μεγαλύτερο θα είναι το ποσό για το 5ετές λαϊκό ομόλογο που θα εκδώσει η Autohelllas και θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Από 150-200 εκατ. ευρώ, θα είναι το ποσόν. Θα ικανοποιήσει και όσους αναζητούν αποδόσεις και δεν παίρνουν καλούς τόκους από τις τράπεζες τους θεσμικούς των ομολογιακών Αμοιβαίων κ.λπ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έχει πρόθεση «να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως διακόσια εκατομμύρια Ευρώ (200.000.000 Ευρώ) και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων (150.000.000 Ευρώ), με διάρκεια πέντε (5) έτη».

Φυσικά οι εταιρείες μειώνουν έτσι τα επιτόκιά τους και δανείζονται με σταθερά επιτόκια. Η εταιρεία με την εξαγορά της Πορτογαλίας έχει προσθέσει 10 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών στα αποτελέσματά της.

Στο εξωτερικό οι επτά μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας  δεν είναι τους τελευταίους μήνες όλες ίδιες. Η NVIDIA καλύτερη όλων και η Microsoft δίπλα της σε ιστορικά υψηλά. Η Alphabet-Google μόνη της τρίτη. Ακολουθούν με σειρά επιτυχίας, Apple, Tesla, Amazon, Meta. Ουσιαστικά και η Apple μόνη της είναι ένα σκαλί πάνω από τους άλλους που δεν είχαν πείσει.

Χθες όμως όλες έπαιρναν εκδίκηση οι κορυφαίες τεχνολογικές, με μεγάλο rebound.  Νέος αρχηγός του χωριού από την εποχή των cryptos η NVIDIA φυσικά. Όλη πίστα δική της και από πίσω οι άλλοι και η Wall Street ξέσπασε με φοβερό ανοδικό rebound…

PS: Το υπονοούμενο το πιάσατε για NVIDIA– Microsoft και μετά Alphabet ή πρέπει να σας το εξηγήσουν τα παιδιά του Startupper;

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-i-goldman-sachs-echei-to-501-tis-dei-se-metoches-i-ethniki-trapeza-7-dis-evro-refsto-kai-i-nvidia-einai-o-neos-serifis-stin-poli.htm
Τυχαία Θέματα