Ελεύθερος Σκοπευτής: Σε σταθερές ράγες το ΧΑ

08:35 5/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το θετικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αλλάξει και παραμένει η ανάπτυξη. Εφόσον δεν υπάρχουν δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις, το ΧΑ θα εξακολουθήσει να αντλεί έμπνευση, από τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αυξήσουν την αξία τους.

Οι τράπεζες επανήλθαν και στήριξαν την αγορά κυρίως η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα

Πειραιώς. Έχουν και οι δύο εφεδρείες και δεν θα βιαστούν να τις ξοδέψουν, ειδικά η Πειραιώς γιατί η ομάδα του CEO Χρήστου Μεγάλου, έχει ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβριο ή και νωρίτερα την προετοιμασία του εδάφους για το μεγάλο placement μετοχών του ΤΧΣ.

Είναι μεθοδικός ο κ. Μεγάλου και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Θυμηθείτε μόνον τις συνέβη όταν έπρεπε να αποκτήσει τη MIG, για να ισοφαρίσει με το περιουσιακό στοιχείο της Blue Star Ferries το χρέος της εταιρείας. Πως κατάφερε να ξεμπλέξει με σειρά διαδοχικών ενεργειών την εταιρεία και να αποκτήσει το σημαντικό asset, για το οποίο θα υπάρξει κάποια στιγμή και συνέχεια. Το ίδιο έπραξε και με τον κλάδο υγείας πρόσφατα. Κι εδώ θα υπάρξει συνέχεια, ο κ. Μεγάλου είναι τραπεζίτης με επενδυτικό σκεπτικό.

Περί τις 302.896 ίδιες μετοχές αγόρασε η ΔΕΗ στις 4 προηγούμενες συνεδριάσεις  που έκανε όγκο συναλλαγών συνολικά 1,756 εκατομμύρια μετοχές. Οι αγορές ιδίων ήταν περίπου το 1/6 του όγκου συναλλαγών.

Αλλά το ενδιαφέρον είναι αλλού καθώς με αυτές τις τελευταίες αγορές που έγιναν από 11,18 ευρώ οι περισσότερες έως 11,54 ευρώ, η ΔΕΗ έφθασε να κατέχει το 4,65% των μετοχών της. Κατέχει δηλαδή συνολικά 17.769.145 ίδιες μετοχές, γεγονός που σημαίνει ότι  έχει ολοκληρώσει σχεδόν το μισό, από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει. 

Το πρόγραμμα επαναγοράς προβλέπει την απόκτηση μέχρι και 36.344.000 ιδίων μετοχών ή μέχρι και το 9,5% των συνολικών μετοχών της. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 3 Αυγούστου και η ΔΕΗ έχει ανώτατη τιμή αγορών τα 17 ευρώ ανά μετοχή.

Τι θα κάνει τόσες μετοχές που είναι ήδη πολλές; Θα τις καταργήσει ανεβάζοντας την αξία τω υπολοίπων; Θα τις ανταλλάξει για να αποκτήσει άλλη εταιρεία; Ο κ. Στάσσης κάτι έχει κατά νου ασφαλώς αλλά η αγορά δεν γνωρίζει. «Σκοπός του Προγράμματος είναι η επιδίωξη και υλοποίηση κάθε νόμιμου σκοπού, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις του οικείου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου», λέει η ΔΕΗ. Είπαμε κάτι έχουν κατά νου…

Ξύπνησε και ο Φουρλής; Βαθειά υποτιμημένη η μετοχή χωρίς συζήτηση. Δυνατό κλείσιμο με άνοδο 4,24% με όγκο 188.000 μετοχών. Η βάση της στα 4 ευρώ είναι πολύ ισχυρή. Η μετοχή δεν επανήλθε από τη βουτιά της πανδημίας και τα επίπεδα των 5,80 ευρώ. Κεφαλαιοποίηση στα 224 εκατ. ευρώ και απρεπή σχόλια εις βάρος του Βασίλη Φουρλή που «πρέπει να ανεβάσει τη μετοχή». Να βελτιώνει την εταιρεία και τα αποτελέσματα πρέπει και την μετοχή ξέρει να την αγοράσει η αγορά.

Συνεχίζουν οι μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της οικογένειας Στασινόπουλου. ΒΙΟΧΑΛΚΟ ως μητρική και ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ. Ήταν υποτιμημένες  και δικαιολογημένα αντέδρασαν.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-se-statheres-rages-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα