Ελεύθερος Σκοπευτής: Το ΧΑ έχει 4 ρηγάδες

07:17 19/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αγνοήσεις ένα τόσο μεγάλο μέγεθος των αγορών όπως είναι η JP Morgan, που ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα κέρδη σχεδόν 50 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Όχι έσοδα, κέρδη. Αν αυτός ο παίκτης που είναι ίσως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ελληνικής οικονομίας στον επενδυτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, θέλει να κατεβάσει λίγο τις τιμές για να αγοράσει, θα το πετύχει.

Κι επίσης είναι αλήθεια πως είναι

δύσκολο να την δεις εχθρικά, όταν τα τελευταία τρία χρόνια, έδωσε το παρόν (και δικαιώθηκε πάντως, δεν έχασε), από τα ομόλογα και το ελληνικό χρέος μέχρι τις μετοχές. Ούτε κι εκεί έχασε επίσης.

Περισσότερο θέμα ηθικού είναι κι όχι θέμα τιμής. Μπορεί να βάζει κανείς τιμές στόχους, αλλά αυτά είναι θεωρίες, σημασία έχει να βάζεις το χρήμα. Το μιλητό, το έχουν όλοι. Είναι λοιπόν ταύρος για την Ελλάδα ή όχι; Τα 10 σεντς χαμηλότερα που έβαλε το στόχο, λίγο απασχολούν. Δεύτερο report μέσα σε μία μέρα;

Αλλά παραμένει με σύσταση overweight.

Στη νέα έκθεση λοιπόν, η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς, είναι τα 5 ευρώ. Το περιθώριο ανόδου μετά το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο είναι 47%. Πόσο την είχε πριν; Δε λέει, αλλά δεν πειράζει.

(Στην έκθεση της 4ης Δεκεμβρίου, είχε το εξής απόσπασμα: «Η βασική αντίδραση που είχαμε από επενδυτές αυτό το καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ο κίνδυνος των μετοχών του ΤΧΣ (overhang), αλλά η ικανότητα να εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές όπως η Unicredit και η ισχυρή ζήτηση για την τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας κατά την δική μας άποψη δείχνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν και να αγοράσουν μετοχές ή να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο story»). Θυμίζει κάτι από την έκθεση της 17ης Ιανουαρίου;

Στις 14 Δεκεμβρίου είχε βάλει το στόχο για 5 ευρώ στην Πειραιώς. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 είχε τιμή- στόχο τα 4,65 ευρώ.

Το πιο ωραίο είναι τα EPS εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή. Σταθερά 0,31 ευρώ για Alpha Bank και Eurobank, όπως πριν. Για ΕΤΕ 1,19 ευρώ από 1,14 και για Πειραιώς 0,81 από 0,74 ευρώ. Μείωση τιμής στόχου…

Πειραιώς, παίζει η JP Morgan και βλέπει την προοπτική της. Διατηρεί επίσης την υποτιμημένη Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές της.

Αυτό που θα μειωθούν τα επιτόκια και θα λιγοστέψουν τα κέρδη, σε τράπεζες που σκάνε από ρευστό… Γι αυτό πέφτει η Wall Street από όπου έρχονται τα reports; Επειδή θα μειωθούν τα επιτόκια; Αυτές τις εποχές των ακριβών επιτοκίων που το ρευστό είναι ο βασιλιάς, το ΧΑ έχει 4 ρηγάδες. Καρέ.

Η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ πραγματοποίησε placement σε ξένους επενδυτές. Επιλεγμένους. Διέθεσε 5 εκατ. μετοχές που απέκτησε με ίδιες αγορές ή ποσοστό 4,83%. Έχει όμως συνολικά 10,29 εκατ. μετοχές αγορασμένες με μέση τιμή 7,29 ευρώ. Συνολικά ένα πακέτο που αποκτήθηκε περίπου με 75 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,95% των μετοχών

Fast track ιδιωτική τοποθέτηση 5,6% της
ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε ξένους επενδυτές – Προοίμιο εξελίξεων

Συνολικά διατέθηκαν λιγότερες από τις μισές με διαδικασία placement, που έχει αναλάβει η Axia. Στο τέλος, προέκυψε και κέρδος, από τη διάθεση. Αυτό θα γίνει με μία περίπλοκη διαδικασία για να πωληθούν άμεσα οι μετοχές, καθώς διατίθενται εκτός Ελλάδος κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία, για τον αγοραστή στο εξωτερικό. Έτσι διατέθηκαν δανεικές μετοχές μέσω ενδιαμέσου, την Πειραιώς, ενώ θα εκδοθεί ο ίδιος αριθμός μετοχών που θα αγορασθούν ως αύξηση κεφαλαίου και θα ακυρωθούν στη συνέχεια, για να παραμείνει ο ίδιος αριθμός μετοχών. Υπάρχει δέσμευση της εταιρίας, να μην εκδοθούν ή διατεθούν άλλες μετοχές για 90 ημέρες.

Το ενδιαφέρον είναι αυτό που δημιουργεί επιχειρηματικά η εταιρεία, αλλά με το περίπλοκο της ξαφνικής διάθεσης μετοχών και της διαδικασίας θα καούν εγκέφαλοι κι όλοι θα κοιτούν το… δάκτυλο των 90 ημερών. Η εταιρεία έχει ενισχύσει ήδη το μετοχολόγιό της και η μετοχή έφθασε μία ανάσα από τα υψηλά πολλών ετών πριν γνωστοποιηθεί το σχέδιο.

Η S&P δεν βλέπει ακριβώς 1 δισ. ευρώ στα EBITDA της Mytilineos το 2023, αλλά περίπου, κάτι λιγότερο. Βλέπει όμως 1,1 δισ. ευρώ EBITDA έως το τέλος του 2024.

Δεν υπάρχει πιο ακριβής δήλωση για τα cryptos από του Dimon. Το Etherium κάνει μία δουλειά, είπε. Τα άλλα τι κάνουν ακριβώς; Το μόνο που δεν είπε είναι ότι κι αυτό είναι ακριβό, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Με τρέλα έφυγε ξαφνικά πάνω η Wall Street. Η τάση παρέμενε ισχυρή.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-to-cha-echei-4-rigades.htm
Τυχαία Θέματα