Εναλλαγές θέσεων σε μεγάλα χαρτοφυλάκια- οι έφηβοι φεύγουν, οι ώριμοι έρχονται

07:51 14/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι εναλλαγές θέσεων, που έγιναν και χθες φανερές από τις αυξημένες συναλλαγές, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς τελειώνει με καλές αποδόσεις και διαχειριστές, ιδιώτες και funds, αλλάζουν θέσεις, παίρνουν ρευστότητα και τοποθετούνται για τη συνέχεια. Κόσμος και κοσμάκης, πάει. Κι έρχεται…

Το ενδιαφέρον και ευχάριστο είναι ότι με την πολύ μεγάλη εισαγωγή του ΔΑΑ και την

σχεδόν διπλή σε αξία διάθεση μετοχών της Πειραιώς, στην αγορά έχει εισέλθει πολύ μεγάλη ρευστότητα. Κι εξακολουθεί να εισέρχεται. Αυτή τη ρευστότητα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι πωλητές για να βγουν γρήγορα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αγοραστές. Οι μη μετέχοντες στις εναλλαγές επενδυτές πάλι, διαπιστώνουν ότι οι ρευστοποιήσεις αντικρίζονται  με σχετική ευκολία, ανάλογα με τις μετοχές και το timing ασφαλώς.

Δεν είναι όλες οι μετοχές στην ίδια φάση, γιατί στην Πειραιώς λόγου χάρη, οι ξένοι επενδυτές είναι ακόμα σε στάδιο εισόδου και αύξησης χαρτοφυλακίου γιατί δεν κατάφεραν να βρουν τις μετοχές που ήθελαν. Έτσι ενίοτε κινήσεις εξόδου, καταλήγουν να γίνονται άτσαλες σε άλλες μετοχές, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της εναλλαγής θέσεων, σε μία σχετικά κλειστή αγορά ακόμα. Οι αγοραστές όμως  κρίνουν το παιχνίδι, όχι οι πωλητές. Όπως φαίνεται πάντως, αρχίζει να ανοίγει.

Χθες η αγορά δεν βιάστηκε αλλά τελικά έγιναν μεγάλες συναλλαγές. Πίσω από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι μεγάλοι παίκτες διασφαλίζονται και με παράγωγα σε μετοχές, αλλά πάντα, η μεγάλη αγορά είναι το ΧΑ κι όχι τα παράγωγα τα οποία στηρίζονται και υπάρχουν χάρη στην κύρια αγορά των μετοχών. Το ΧΑ επηρεάζει και κατευθύνει τα παράγωγα κι όχι το αντίθετο.

Αναμένεται το τρίμηνο κλείσιμο των παραγώγων την Παρασκευή λοιπόν, που περιλαμβάνει και συμβόλαια σε μετοχές. Η περίοδος κουμπώνει καλά για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου. Υπάρχουν καλά κέρδη στις μετοχές μετά από πέντε μήνες ράλι, ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος γύρος με σοβαρές ιδιωτικοποιήσεις και την πρώτη μεγάλη εισαγωγή του ΔΑΑ.

Επίσης ανακοινώθηκαν σημαντικά εταιρικά κέρδη και δόθηκαν στοιχεία για τα πλάνα των εισηγμένων, ενώ είδαμε την είσοδο σοβαρών νέων ξένων επενδυτών που ήρθαν για να μείνουν και θα πάρουν τα πρώτα μερίσματα, όσο εγκαταλείπουν ή μετακινούνται άλλοι.

Οι σοβαροί ξένοι που ήθελαν περισσότερες μετοχές έχουν τώρα τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους και να αυξήσουν θέσεις και οι Έλληνες θεσμικοί να αλλάξουν ή να ενισχύσουν θέσεις επίσης, καθώς έχουν ήδη πάρει μία πολύ καλή εικόνα από αρκετές από τις μεγάλες εταιρίες για αποτελέσματα, πλάνα και μερίσματα.

Σε αυτό το έδαφος οι Έλληνες ιδιώτες μπορούν να βρουν τιμές σε καλές μετοχές για να τοποθετηθούν, αρκεί να περιμένουν πρώτα να επανέλθουν οι συναλλαγές σε χαμηλότερα επίπεδα, ως δείγμα ότι ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εναλλαγών στα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια.

Keywords
Αναζητήσεις
enallages-theseon-se-megala-chartofylakia--oi-efivoi-fevgoun-oi-orimoi-erchontai.htm
Τυχαία Θέματα