Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα – Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

07:02 25/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Λίγο  από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σήμερα το απόγευμα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται πτωτικά, εν αναμονή των όσων θα ειπωθούν ή αποφασιστούν στη συνεδρίαση.

Η ελληνική οικονομία ωστόσο, δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος και την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων αγορών. Ενδεικτική είναι η έκθεση που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ) την Τετάρτη,  που προβλέπει για το 2024, ανάπτυξη 2,3%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, μείωση πληθωρισμού στο 2,8% και μείωση της ανεργίας στο 9,2%. 

Το 10ετη ελληνικά ομόλογα (ομόλογα που εκδίδονται σε βάθος 10 ετών και κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται «δείκτης» για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην οικονομία της χώρας) ενισχύονται. Συγκεκριμένα, το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών περιορίζεται με αποτέλεσμα να κυμαίνεται οριακά πάνω από το όριο του 1%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περιθώριο των Ιταλικών ομολόγων βρίσκεται στο 1,5% με 1,55%.

Περιμένοντας την ΕΚΤ

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η ΕΚΤ και τα όσα θα ειπωθούν ή θα αποφασιστούν, αναμένεται να θέσουν τον «τόνο» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές τις επόμενες μέρες.

Το θέμα που «καίει» είναι η μείωση των επιτοκίων. Αν και τον Δεκέμβριο η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια δεν θα μειώνονταν τους πρώτους μήνες του 2024, προ ημερών έδειξε να αλλάζει ρότα και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης τους. 

«Θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό. Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν εδραιωθεί στο επίπεδο όπου θα θέλαμε να τους δούμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ

Keywords
Αναζητήσεις
enischyontai-ta-ellinika-omologa--ta-vlemmata-strammena-sti-synedriasi-tis-ekt.htm
Τυχαία Θέματα