Νέα υψηλά δεκαετίας με τα βιομηχανικά blue chips και εξαιρετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ

20:13 24/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την καλύτερη συνεδρίαση από την περασμένη Πέμπτη είχε η αγορά, παρά τη μικρή άνοδο του Γενικού Δείκτη, ο οποίος όμως έγραψε νέο υψηλό δεκαετίας στηριζόμενος σε blue chips της ελληνικής βιομηχανίας και σημαντικές εταιρίες πλην των τραπεζών, οι οποίες πάντως είχαν καλή εικόνα γενικά και με τη μικρή διακύμανση των τιμών τους, διευκόλυναν εισροές κεφαλαίων.

Αλλά οι πρωταγωνιστές ήταν οι μεγάλης εταιρίες της ελληνικής βιομηχανίας. Η ΔΕΗ

και οι Mytilineos, Motor Oil και TITAN που σημείωσαν νέα ιστορικά, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και CENERGY και επίσης ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το JUMBO και ο ΟΤΕ.

Η άνοδος διαχύθηκε στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση καθώς οι ιδιώτες επενδυτές πήραν θετικό σήμα και από τις αγορές στην Ευρώπη, οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν ανοδικά, με πολύ καλή αναλογία και 73 τίτλους θετικούς έναντι 38 οι οποίοι υποχώρησαν.

Ο Γενικός Δείκτης είναι σύμφωνα με αναλυτές σε φάση ανοδικής διάσπασης αφού εκτόνωσε μικρά σημάδια υπερθέρμανσης τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά μία αγορά, λένε, που έχει χαρακτηριστικά «ταύρου» εξυπηρετείται συχνά από τέτοια χαρακτηριστικά.

Η ελληνική οικονομία πήρε μία πολύ καλή αξιολόγηση σήμερα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με σχολιασμό εξέχουσας πηγής στο emea.gr. Ο τραπεζικός κλάδος πήρε επίσης πολύ καλή αξιολόγηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την πτώση του δείκτη ΜΕΑ των συστημικών τραπεζών κάτω του 5% το 2023.

Στοιχεία που ξεχωρίζουν επίσης μετά την εξαιρετική αξιολόγηση του ΔΝΤ, που βλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και μπορεί να κάνουν τη διαφορά καθώς δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι:

-Το πρόγραμμα μεγάλων ελληνικών εταιριών στη Νέα Υόρκη στη σπουδαία εκδήλωση της JP Morgan και όχι μόνον, καθώς είναι γεμάτο από συναντήσεις με
ενδιαφερόμενους θεσμικούς, διαχειριστές σημαντικών κεφαλαίων και οίκους.

-Την Τράπεζα Πειραιώς και το ΤΧΣ που έχουν κάνει σημαντική δουλειά από την οποία μόνον μέρος έχει φανεί ενόψει του placement μετοχών της Πειραιώς.

-Τα ΕΧΑΕ να έχουν συνδράμει τα μέγιστα και με δουλειά σε βάθος και στόχευση την είσοδο του ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης προς αναβάθμιση του ΧΑ.

-Οι επιχειρηματικές ειδήσεις και ανακοινώσεις καθώς ξεκινούν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

-Η πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s το Μάρτιο, αλλά και οι αναβαθμίσεις άλλων οίκων αξιολόγησης.

-Οι θετικές εκθέσεις ελληνικών και ξένων επενδυτικών οίκων, όπως χθες της Optima Bank για Aegean Airlines και ελληνικές τράπεζες.

-Το στόχο για το ΓΔ του που έθεσε η Eurobank Equities

Όλοι οι δείκτες FTSE σημείωσαν άνοδο και μαζί και ο τραπεζικός δείκτης. Ο Γενικός Δείκτης για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έκλεισε πάνω από τις 1360 στις 1362,05 μονάδες, με άνοδο 0,66%. Οι συναλλαγές έφθασαν τα 108,4 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 19 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
nea-ypsila-dekaetias-me-ta-viomichanika-blue-chips-kai-exairetiki-axiologisi-apo-to-dnt.htm
Τυχαία Θέματα