Ενωση Ρυμουλκών: Πράσινο φως στο πρόγραμμα δράσης του 2024

15:53 28/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων στις 14 Μαρτίου ενέκρινε το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που περιλάμβανε το Διοικητικό Απολογισμό και την έκθεση διοικητικής δράσης για το 2023, τον Οικονομικό Απολογισμό για το 2023 και την πράξη απαλλαγής για την ταμειακή διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και το πρόγραμμα δράσης για το 2024.

Πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση είναι η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 83/2022 που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο

του 2022, που προβλέπει τους όρους ασφαλούς ρυμούλκησης μέσα και έξω από τα λιμάνια, τις προϋποθέσεις ελκτικής δύναμης κι ευστάθειας που πρέπει να έχουν τα ρυμουλκά, αλλά και άλλα ζητήματα ασφάλειας κτλ.

Με το εν λόγω Π.Δ. η χώρα μας απέκτησε για πρώτη φορά ένα σύγχρονο πλαίσιο απαιτήσεων και λειτουργίας των ρυμουλκών πλοίων ανάλογο με αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ προβλέφθηκε η υποχρεωτική πυρόσβεση στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, προβλέφθηκε η έκδοση κανονισμών από τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία για ασφαλείς ρυμουλκήσεις σε κάθε λιμάνι.

Με αφορμή, δε, τη Γ.Σ. ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων Παύλος Ξηραδάκης δήλωσε:

«Τα μέλη της Ένωσής μας στηρίζουν σήμερα έμπρακτα το νέο θεσμικό πλαίσιο που προάγει την ασφάλεια των ρυμουλκικών υπηρεσιών, την ασφάλεια των εξυπηρετούμενων πλοίων, την ασφάλεια των λιμένων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ΠΔ είναι κάτι που θα εκσυγχρονίσει τόσο τον στόλο των ρυμουλκών, όσο και την ασφάλεια των ρυμουλκικών υπηρεσιών στα ελληνικά λιμάνια τα οποία αποτελούν χώρους ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας.

Η ανάγκη είναι μεγάλη, τα πλοία πλέον έχουν εκσυγχρονιστεί, μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα πλοία. Άλλωστε οι ανάγκες είναι πλέον αναμφισβήτητα για πιο συγχρονα ρυμουλκά, τα οποία θα προσφέρον ασφαλείς υπηρεσίες σε αυτά τα πλοία».

https://emea.gr/wp-content/uploads/2024/03/deltio-typou-03-2024-1.mp4

Ενδεικτικό της σημασίας ορθών επιλογών στις ρυμουλκήσεις είναι τα όσα συνέβησαν με το φορτηγό πλοίο YM WINTESS, μήκους 368 μέτρων, σημαίας Χονγκ Κονγκ, που ήταν γεμάτο εμπορευματοκιβώτια και προσέκρουσε στους γερανούς του λιμανιού Evyapport ενώ έκανε ελιγμό προσέγγισης με τη συνοδεία ρυμουλκού.

Οι τρεις γερανοί έπεσαν στη θάλασσα, όπως και αρκετά από τα κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο, ενώ ο προβλήτας θα κλείσει για ένα έτος με σημαντική ζημία για τον διαχειριστή του.

Το Evyapport είναι το 4ο μεγαλύτερο ιδιωτικό λιμάνι της Τουρκίας με ετήσια χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων 855 χιλιάδων. Το λιμάνι έχει έκταση ελλιμενισμού 1.171 μέτρων και βάθος νερού 18,5 μέτρα σε έκταση 265 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Keywords
Αναζητήσεις
enosi-rymoulkon-prasino-fos-sto-programma-drasis-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα