Επίσκεψη Ερντογάν – Τι ετοιμάζει η ελληνική Κυβέρνηση

09:24 4/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι ετοιμάζουν τις φαρέτρες τους, καθώς στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε λέξη θα έχει σημασία! 

Βασικός στόχος για την γείτονα χώρα είναι να υπογραφούν συμφωνίες σε θέματα προσφυγικού και ευρωπαϊκής πορείας. Το μεταναστευτικό βρίσκεται σίγουρα στην δική μας ατζέντα, ωστόσο με βάση κυβερνητικές πηγές, θα προσπαθήσουμε με ελιγμούς αίλουρου οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. 

Σημειωτέον, ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου θα διαρκέσει

λίγες ώρες και γι’ αυτό το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ «σφιχτό». Μέχρι τώρα από μέρους της ελληνικής μεριάς στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου θα συμμετέχουν οι εξής υπουργοί και υφυπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Η τούρκικη πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει επτά Τούρκους υπουργούς και υπάρχει το ενδεχόμενο -δεν είναι σίγουρο ακόμα-  να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.

Οι συμφωνίες 

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η συμφωνία για τη μετανάστευση, ενώ αναμένεται να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Σημειωτέον, ότι αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιμενικού Γιώργο Αλεξανδράκη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Το σχέδιο εικάζεται πως έχει ως εξής: Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα εγκατασταθούν στη Λέσβο ένας Τούρκος αξιωματικός και στη Σμύρνη ένας Έλληνας «σύνδεσμός» του, προκειμένου να υπάρχει απευθείας επαφή μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα η συνεργασία μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του λιμενικού θα είναι στενότερη.

Μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας, που θα αναπτυχθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το κέντρο της Αθήνας. Σημειωτέον, ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Στον αέρα ελικόπτερα και drone θα δίνουν συνεχώς αναφορά στο κέντρο για όσα συμβαίνουν, ενώ σε επιφυλακή θα είναι και η αντιτρομοκρατική. παράλληλα αυξημένη φύλαξη αναμένεται σε τουρκικούς «στόχους», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Keywords
Αναζητήσεις
episkepsi-erntogan--ti-etoimazei-i-elliniki-kyvernisi.htm
Τυχαία Θέματα