Έργα σε Αιγές και Φιλίππους ενισχύουν τον πολιτιστικό τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα

16:59 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν το ζητούμενο είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί με βεβαιότητα να το προσφέρει. Μνημεία και μουσεία που βρίσκονται στα όριά της, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μία μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσει τον πλούτο του παρελθόντος και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η περιοχή έχει ακόμα περισσότερους λόγους να αισθάνεται ότι μπορεί να παράσχει μια ακόμα πιο συναρπαστική εμπειρία ταξιδιού, χάρις στα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκαν σε Αιγές και Φιλίππους.

Οι
επιβλητικές Αιγές

Με την ολοκλήρωση του τιτάνιου έργου της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές και την παράδοσή του στο κοινό, ξεκίνησε μία νέα εποχή για το νομό Ημαθίας και τη Μακεδονία γενικότερα. Το έργο της αναστήλωσης ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, ενώ το κόστος ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, μετά τα επίσημα εγκαίνιά του στις 5 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι εξαιρετικά έντονο και αυτό αποτυπώνεται στην υψηλότατη επισκεψιμότητα του μνημείου.

Ο συνδυασμός του Ανακτόρου με το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, τη Βασιλική συστάδα των Τημενιδών και το Πολυκεντρικό Μουσείο τον Αιγών, μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο στις παρυφές των Πιερίων και στην κοιλάδα του Αλιάκμονα, αποτελούν μία απόδραση ομορφιάς και γνώσης.

«Το να έχουμε μνημεία σε μία τοποθεσία ή σε έναν προορισμό, είναι ο μεγαλύτερος πόλος έλξης των δυνάμει επισκεπτών. Δεν αναφέρομαι σε μαζικό τουρισμό, αλλά σε τουρίστες, των οποίων το κίνητρο είναι τα συγκεκριμένα μνημεία. Αυτοί οι επισκέπτες – τουρίστες είναι οι άνθρωποι που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, γιατί ξοδεύουν πολλά χρήματα, μένουν πιο πολλές μέρες και έχουν άλλες προδιαγραφές για να επανέλθουν, να φέρουν και κόσμο, να γίνουν κήρυκες καλών ειδήσεων» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρων Θεολόγης.

Δηλώνει, δε, βέβαιος ότι ειδικά το συγκεκριμένο μνημείο, το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, λόγω της σημαντικής του αξίας, θα προσελκύσει σε βάθος χρόνου επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στοίχημα η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών

Στους αμέτρητους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς που «κρατά στην αγκαλιά της» η Ερατεινή Ημαθία, οι οποίοι αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αναφέρεται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι:  «είναι στοίχημα όλων -κράτους, περιφέρειας, δήμων, η ανάδειξη του χώρου και η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών. Σε συνδυασμό με το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής, την πανέμορφη φύση, την ξεχωριστή γαστρονομία, τα χιονοδρομικά κέντρα, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αναζωογόνησης, ανάπτυξης και επέκτασης της τουριστικής περιόδου, κατατάσσοντας έτσι την Ημαθία ανάμεσα στους ελκυστικούς προορισμούς τεσσάρων εποχών».

Πόλος έλξης τουριστών τα αναστηλωτικά έργα στους Φιλίππους

Την εκτίμηση πως η μέγιστη δυνατή προβολή των νέων αναστηλωτικών έργων που υλοποιούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας από Έλληνες και ξένους τουρίστες, υπογραμμίζουν οι τοπικοί φορείς της ανατολικής Μακεδονίας,  με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β’ και της συνέχισης των εργασιών ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου.

Η Βασιλική Β’, ο επιβλητικός παλαιοχριστιανικός ναός που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ένα από τα πλέον λαμπρά οικοδομήματα, τα ερείπια του οποίου δέσποζαν για αιώνες στην φημισμένη αρχαία πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος, έχει πλέον αναστηλωθεί και το τελικό αποτέλεσμα προκαλεί θαυμασμό. Φορέας υλοποίησης του αναστηλωτικού έργου είναι η διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού και εκτελέστηκε με επιτυχία, από την Καβαλιώτικη τεχνική εταιρία ME.CON. ΑΕ. Με τις επεμβάσεις που έγιναν στα ερείπια του μνημείου προστέθηκαν τμήματα του οικοδομήματος που είχαν γκρεμιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση των έργων στη δυτική πλευρά του ναού, ο επισκέπτης μπορεί πλέον να δει πώς ήταν η είσοδος του ναού με τον νάρθηκα, ενώ σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνεται το μέγεθος του οικοδομήματος, την ομορφιά και την μεγαλοπρέπειά του. Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις που έγιναν, εξασφάλισαν τη στατικότατα του μνημείου από μελλοντικές καταστροφές καθώς τμήματα του διασωθέντος οικοδομήματος παρουσίαζαν προβλήματα φθοράς.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ανάμεσα στην Καβάλα και την Δράμα, αποτελεί στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης και των δυο περιφερικών ενοτήτων της ανατολικής Μακεδονίας.

Την σπουδαιότητα του αναστηλωτικού έργου της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β’ επισημαίνει και ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για μια σημαντική εξέλιξη καταρχάς για το ίδιο το μνημείο, τη μεγαλοπρέπεια και την ιστορία του. «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάδειξη του συγκεκριμένου έργου στην ενίσχυση της βαρύτητας αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Αναζητήσεις
erga-se-aiges-kai-filippous-enischyoun-ton-politistiko-tourismo-sti-voreia-ellada.htm
Τυχαία Θέματα