Ευνοϊκό σκηνικό διαμορφώνουν τα νέα της ελληνικής οικονομίας και τα κέρδη των εισηγμένων

08:27 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% με το οποίο έκλεισε το 2023, ήταν άλλη μία είδηση που δεν περίμενε η αγορά. Αν και αναμενόταν πλεόνασμα, η επίσημη πρόβλεψη ήταν για 1,1% του ΑΕΠ. Να όμως που προέκυψε σημαντικά μεγαλύτερο κι έχει ήδη φέρει σε καλύτερη θέση την ελληνική οικονομία, στην προσπάθεια να επιτύχει τους φετινούς στόχους. Πλεόνασμα που προέκυψε από τα αυξημένα έσοδα και εξασφάλισε ηρεμία και αίσθημα εμπιστοσύνης για τη συνέχεια.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat,

η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει στο μεταξύ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, με πτώση κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες. Το ελληνικό χρέος μειώθηκε το 2023 στο 161,9% του ΑΕΠ και υποχωρεί επί διαδοχικά έτη από το 195% το 2021 και το 172,7% του ΑΕΠ το 2022.

Πέραν της ευελιξίας που δίνει η επιτυχία αυτή στην διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών και στη βοήθεια επίτευξη των στόχων για φέτος, υπάρχουν άλλα απτά οφέλη που εντοπίζει η αγορά. Γιατί δίνεται το στίγμα της συνεχούς βελτίωσης και μάλιστα σε περιβάλλον με πολλές δυσκολίες λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων που έχει επιβραδύνει την έντονη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Αλλά και γιατί πέραν των καλύτερων διαπιστευτηρίων που ήδη αποκτήθηκαν από τη S&P με τις θετικές προοπτικές που έδωσε, βοηθά και στη σταθερότητα των αποδόσεων.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης, έχει ήδη πιάσει από χθες ουσιαστικά τον πρώτο βραχυχρόνιο στόχο, χωρίς εκπτώσεις και πλέον στοχεύει υψηλότερα για να σημειώσει νέο υψηλό πάνω από τις 1.434,84 μονάδες, που θα ανοίξει το δρόμο για νέες κορυφές μετά από πολλά χρόνια.

Τα αποτελέσματα του 2023 έχουν αποδειχθεί πολύ ικανοποιητικά και σύντομα θα αρχίσουν να έρχονται και αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες. Οι τράπεζες θα μοιράσουν μερίσματα μετά από πολλά χρόνια, οι αγορές ιδίων μετοχών συνεχίζονται και η αγορά συνεχίζει να κυοφορεί deals, ενώ η προσδοκία για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο είναι αυτή τη στιγμή το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, με τις πιέσεις για μείωση να έρχονται από τη Γαλλία χώρα που είναι η βάση των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρώπη.

Keywords
Αναζητήσεις
evnoiko-skiniko-diamorfonoun-ta-nea-tis-ellinikis-oikonomias-kai-ta-kerdi-ton-eisigmenon.htm
Τυχαία Θέματα