Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εντολή για νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης

22:21 17/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες με το Συμβούλιο για νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις και την αξιοπιστία. Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 431 ψήφους υπέρ, 172 κατά και 4 αποχές, αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα στις 13.00 (ώρα Γαλλίας).

Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον κανονισμό για την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία, το λεγόμενο «προληπτικό

σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», για τους οποίους το Κοινοβούλιο προτείνει ουσιαστικές αλλαγές επί της αρχικής πρότασης της Επιτροπής. Την διαπραγματευτική εντολή συνέταξαν οι συνεισηγήτριες Esther De Lange (ΕΛΚ, Ολλανδία) και Margarida Marques (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά).

Δηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τετάρτη, η Esther De Lange δήλωσε: «Είναι αδύνατον να αποφύγουμε τις αυριανές επιπτώσεις των αποφάσεών μας αγνοώντας την ευθύνη μας σήμερα. Το κείμενο επί του οποίου ψηφίζουμε εισάγει περιθώρια ευελιξίας, ιδίως για να επιτρέψει αναγκαίες επενδύσεις για το κλίμα, αλλά βασίζεται επίσης σε βιώσιμες οικονομικές πρακτικές για την πρόληψη της επιβάρυνσης των μελλοντικών γενεών με υπερβολικό χρέος».

Η Margarida Marques δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για την πρότασή μας που παρέχει ισχυρή κοινωνική διάσταση, μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρέους και κίνητρα για επενδύσεις σε τομείς που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως το κλίμα, η ψηφιακή τεχνολογία, η άμυνα και η κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία εγκαίρως ώστε να μην επιστρέψουμε στους ισχύοντες και αναποτελεσματικούς δημοσιονομικούς κανόνες και να εφαρμόσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα αποτρέπει την επιστροφή των πολιτικών λιτότητας».

Σχετικές πληροφορίες

Το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποσκοπεί στη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών πολιτικών μεσοπρόθεσμα, καθορίζοντας παραμέτρους για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις πολιτικές των κρατών μελών σε κανονικές οικονομικές συγκυρίες.

Άλλα δύο κείμενα ολοκληρώνουν την αναθεώρηση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ωστόσο, η θέση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής επί των κειμένων αυτών δεν υποβλήθηκε στην ολομέλεια επί του παρόντος, δεδομένου ότι δεν εμπίπτουν στη συνήθη νομοθετική διαδικασία και δεν απαιτείται η έγκριση της ολομέλειας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη. Τα άλλα δύο κείμενα είναι:

Το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη υιοθετούν κατάλληλες πολιτικές για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων (ή/και χρεών) εφαρμόζοντας τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.Η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια που θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σέβονται τις απαιτήσεις της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και δεν εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα.
Keywords
Αναζητήσεις
evropaiko-koinovoulio-entoli-gia-neous-kanones-oikonomikis-diakyvernisis.htm
Τυχαία Θέματα