Εξετάζεται η ένταξη στο «Εξοικονομώ 2024» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

15:01 22/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη στο νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2024», ο οποίος αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Βασικός λόγος που το ΥΠΕΝ προχωρά σε αυτήν την αλλαγή είναι πως στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος, πολλά νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δεν προχωρούσαν στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους των πρώτων υλών, σε αντίθεση με νοικοκυριά υψηλότερου εισοδηματικού

επιπέδου.

«Οι αντλίες θερμότητας είναι ακόμη πολύ ακριβές για ένα φτωχό νοικοκυριό, όση κι εάν είναι η επιδότηση» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Για αρχή φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ. ευρώ από το REPowerEU.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλέξει και Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO), ώστε να διευκολυνθούν περεταίρω οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ 2024».

Η δαπάνη των παρεμβάσεων θα επιδοτείται σε ένα ποσοστό από το πρόγραμμα, ενώ για την ίδια συμμετοχή των νοικοκυριών οι ESCO θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης, από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Το πρόγραμμα βοηθάει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσα από την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ.

Keywords
Αναζητήσεις
exetazetai-i-entaxi-sto-exoikonomo-2024-choris-eisodimatika-kritiria.htm
Τυχαία Θέματα