Γιάννης Διονάτος: Αυστηροποίηση των συνθηκών δανειοδότησης και μικρότερη διαθεσιμότητα από τις τράπεζες!

10:37 14/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Διάβαζα προ μερικών ημερών τα αποτελέσματα της 30ης μελέτης για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (SAFE), σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες που εδρεύουν και κατ’ επέκταση δραστηριοποιούνται εντός της ζώνης του ευρώ ανέφεραν ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης έγιναν πιο αυστηρές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με ότι συνέβαινε κατά το δ’ τρίμηνο του 2023.

Τα καθαρά ποσοστά των επιχειρήσεων που ανέφεραν αυξήσεις στα επιτόκια των τραπεζικών δανείων και αυξήσεις σε άλλα έξοδα χρηματοδότησης (δηλαδή επιβαρύνσεις, προμήθειες) μειώθηκαν αισθητά, υποχωρώντας

στο 43% (σε σχέση με 75% το προηγούμενο τρίμηνο) και στο 37% αντίστοιχα (εν συγκρίσει με 49% το δ’ τρίμηνο του 2023).

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ανέφεραν ήπια μείωση στην ανάγκη λήψης τραπεζικών δανείων, ενώ λιγότερες εξ’ αυτών ανέφεραν μείωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του χρηματοδοτικού κενού ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες μελέτες.

Το καθαρό 1% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με καθαρό 4% αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, λιγότερες εταιρείες ανέφεραν μείωση στη διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων, με το καθαρό 3% των επιχειρήσεων να δείχνει επιδείνωση, από 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Έτσι, η αύξηση του χρηματοδοτικού κενού ήταν μικρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο έρευνας. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι εταιρείες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι επιχειρήσεις θεώρησαν ότι οι γενικές οικονομικές προοπτικές είναι ο κύριος παράγοντας που παρεμποδίζει τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης, αν και ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο έρευνας (με καθαρό ποσοστό -26%, από -32%). Ταυτόχρονα, οι αντιλήψεις τους για την προθυμία των τραπεζών να δανείσουν, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την αποστροφή των τραπεζών για τον κίνδυνο, βελτιώθηκαν περαιτέρω (με καθαρό ποσοστό 4%, από 1%).

Παράλληλα, λιγότερο πλήθος επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ωστόσο οι εταιρείες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα κατά το αμέσως επόμενο τρίμηνο. Οι δε πιέσεις κόστους παρέμειναν ευρέως διαδεδομένες σε όλες τις κατηγορίες μεγέθους, αλλά μειώθηκαν κάπως και δη σε ότι αφορά στις δαπάνες των τόκων.

Μάλιστα, οι ίδιες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι οι τιμές πώλησης και οι μισθοί των στελεχών και υπαλλήλων τους θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 3,3% και 3,8%, αντίστοιχα τους επόμενους 12 μήνες, με αμφότερα τα στοιχεία να αντιπροσωπεύουν μετριασμό σε σχέση με τα στοιχεία προηγούμενων μελετών.

Όσο για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με τον πληθωρισμό, αυτές μειώθηκαν, με τις διάμεσες προσδοκίες των επιχειρήσεων για ετήσιο πληθωρισμό σε ένα, τρία και πέντε χρόνια να ανέρχονται σε 3,4%, 3% και 3%, αντίστοιχα. Οι εταιρείες θεώρησαν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό σε πέντε χρόνια είχαν κλίση προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-afstiropoiisi-ton-synthikon-daneiodotisis-kai-mikroteri-diathesimotita-apo-tis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα