«Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain» υποστηρίζει η Σοφία Βούλτεψη

17:24 13/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τοποθετήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το πρόβλημα του δημογραφικού και τη σύνδεσή του με τις πολιτικές για τη μετανάστευση, επισημαίνοντας πως η εργασία των μεταναστών συνδέεται με την προσέλκυση των επαγγελματιών που έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό.

«Όταν υπάρχει εργατικό δυναμικό και εργάζεται, αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αυτό φέρνει περισσότερα έσοδα και θα βοηθήσει την αναστροφή του brain drain, διότι

η χώρα θα ανέβει οικονομικά, θα έχει πλούτο και πολλοί από αυτούς, που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα επιστρέψουν στη χώρα για να κάνουν εδώ τις οικογένειες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σ. Βούλτεψη και πρόσθεσε πως η εργατική νομοθεσία χρειάζεται τις κατάλληλες προσαρμογές.

Στάθηκε στο ότι οι  μετανάστες μπορούν να εκπαιδευτούν για θέσεις απασχόλησης στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, που διαθέτει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μετανάστες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επισήμανε πως «θα χρειαστούμε τη μετανάστευση», καθώς, «δεν είναι καταστροφή, όπως δίνεται η εντύπωση στον τύπο, όμως πρέπει οι μετανάστες, που θα μπουν στην Ελλάδα να έχουν προσόντα συμπληρωματικά προς αυτά των γηγενών εργατών. Το μεταναστευτικό δίνει ανάσες, αλλά δεν μπορεί να σώσει το ασφαλιστικό». Παράλληλα, ανέφερε ότι «το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, μόνο αν δεν το αλλάξουμε και δεν γίνουν παρεμβάσεις». Όπως τόνισε, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη και αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-metanastes-tha-voithisoun-sto-brain-gain-ypostirizei-i-sofia-voultepsi.htm
Τυχαία Θέματα