Γκουτέρες: Έκκληση για άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί

το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

 #UPDATE UN Secretary-General Antonio Guterres paid a visit to the Egyptian side of the Rafah border crossing with Gaza on Friday to oversee preparations for the delivery of aid to the war-torn enclave.
 Antonio Guterres during a press conference in Cairo pic.twitter.com/rc2e7P8BgD— AFP News Agency (@AFP) October 20, 2023


Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, επιβεβαιώνοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. H προστασία των αμάχων είναι επίσης απαραίτητη και οποιαδήποτε επίθεση σε νοσοκομείο, σχολείο ή εγκαταστάσεις του ΟΗΕ απαγορεύονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωνε λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Keywords
Αναζητήσεις
gkouteres-ekklisi-gia-anoigma-tou-perasmatos-sti-rafa-gia-paradosi-anthropistikis-voitheias-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα