Η Aegean, η μάχη του FTSE, ο Πόλσον, το λιμάνι, INTRALOT, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η ΔΕΗ, η Goldman, η HELIKON και ο άγιος Χοσέ

08:19 20/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από τη μία πλευρά, το ΧΑ χρειάζεται να δημιουργήσει όχι πέντε, αλλά επτά και οκτώ εταιρίες με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ικανή διασπορά, για να.. ωριμάσει, ώστε να περάσει τις προαγωγικές εξετάσεις, με αξιώσεις. Το λέει η JP Morgan και δεν υπάρχει κανένας λόγος για διαφωνίες ή μεμψιμοιρίες. Αν υπάρχει ένας οίκος ο οποίος έχει θετική και αναπτυξιακή ματιά στην ελληνική αγορά, είναι αυτός.

Από την άλλη ο Απρίλιος είναι μία καλή περίοδος για να κινηθούν λίγο οι μεγαλύτερες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι

μικρότερες του δείκτη FTSE. Η μάχη δεν είναι τωρινή, ούτε είναι απλά μία χρηματιστηριακή μάχη. Εδράζεται πρώτα από όλα στο επιχειρηματικό πεδίο και βλέπουμε εταιρίες να ξεφεύγουν ανοδικά σε κεφαλαιοποίηση από την επικίνδυνη ζώνη και άλλες, που φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσουν τον υποβιβασμό, προς απογοήτευση προφανώς του μετόχου και της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον.

Για την ΕΥΔΑΠ, λέμε που έχει ξεμείνει με κεφαλαιοποίηση 582 εκατ. ευρώ και παρά τη μικρή άνοδό της χθες παραμένει σε ζώνη χαμηλών πενταετίας. Δεν είναι και η πλέον αναπτυξιακή μετοχή, όσον αφορά το αντικείμενό της, αυτό είναι δεδομένο.

Αλλά το ενδιαφέρον με την υπόθεση της σύνθεσης του νέου FTSE-25, όπου το ΔΑΑ με κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ μπαίνει στο δείκτη, είναι ότι οι εισηγμένες έχουν στη διάθεσή τους όλο τον Απρίλιο για να πετύχουν το στόχο. Και η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει γιατί πρέπει να έχεις καλή θέση στην αφετηρία.

Διεκδικητές είναι φυσικά οι μετοχές των INTRALOT και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η πρώτη τακτοποίησε το χρέος 130 εκατ. ευρώ από το ομόλογο στο Λουξεμβούργο στις 15 Μαρτίου. Χθες ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, κέρδισε ένα χρόνο για τη λήξη δανείου του 2022 από την KeyBank National Association και μια κοινοπραξία αμερικανικών τραπεζών στις ΗΠΑ. Η λήξη του δανείου επεκτάθηκε για ένα επιπλέον έτος. Μία μίνι αναδιάρθρωση, που προσφέρει χρόνο. Αυτό το δάνειο λήγει πλέον στις 27 Ιουλίου 2026 και οι όροι του παρέμειναν ως είχαν. Στο μεταξύ η εταιρία κάνει τις κινήσεις της με τους συνεργάτες της για να χτυπήσει όσες αγορές μπορεί.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ πάλι, δραστηριοποιείται πολύ. Είναι οριστικός ανάδοχος του μεγάλου έργου αστικής αναζωογόνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Είναι ανάδοχος επίσης μαζί με τη ΜΕΤΚΑ, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ενώ η ΑΚΤΩΡ που είναι πλέον μέλος του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ανέλαβε το έργο για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει και τις πρόδρομες εργασίες για το ακίνητο που θα ανεγερθεί στο Retail Park. Στο μεταξύ ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ,  συμμετέχουν στο τελικό στάδιο επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall με τις ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ. Τουλάχιστον δραστήρια είναι και η μετοχή της στο ταμπλό, που έφθασε σε κεφαλαιοποίηση τα 865 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ στο δείκτη FTSE εκείνος που έχει ξεφύγει πολύ από την επικίνδυνη ζώνη είναι ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Με αξιόλογη άνοδο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, από τα 9,17 ευρώ έκλεισε παρά την πτώση στα 10,9 ευρώ. Η μετοχή πρόλαβε να κάνει πολυετή υψηλά στα 11,2 ευρώ και χθες παρά την διόρθωση, με κεφαλαιοποίηση στα 728 εκατ. ευρώ έχει ένα άνετο μαξιλάρι.

Αλλά το στόρυ της εταιρίας είναι εμφανώς επιχειρηματικό αν και ιδιαίτερα φιλόδοξο εκτιμώντας ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος της τριετίας και τα 120 εκατ. ευρώ  στην πενταετία, παράγοντας σωρευτικά ελεύθερες ταμειακές ροές, άνω των 375 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία το Δεκέμβριο πήρε την έγκριση από τις αρχές της Πολωνίας, για την εξαγορά της Stella Pack, από την θυγατρική της στη χώρα. Η εξαγορασθείσα εταιρία κατασκευάζει πλαστικές συσκευασίες σε φιλμ και σε φύλλα και χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο πλαστικό δικό της, που κατασκευάζει εσωτερικά η ίδια καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες παραγωγής της.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο ΣΑΡΑΝΤΗ παραμένει μέτοχος με ποσοστό άνω του 10% η Fidelity, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο μείωσε κάτω από 5% η φίλη μας η Goldman Sachs.

Μια και είπαμε τις λέξεις Goldman Sachs. Είχε 6,61% συνολικά στην Πειραιώς, αλλά το θέμα ήταν ότι είχε από αυτά το μερίδιο 3,35% σε μετοχές της Πειραιώς. Όμως στις 13 Μαρτίου το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 1,14% των μετοχών και κρίνοντας από τη χθεσινή εμπορευσιμότητα της μετοχής 1,01%, είναι πιθανόν να έχει ήδη αποβιβασθεί. Σε δικαιώματα έχει πλέον μερίδιο αθροιστικά, 0,06%. Στο μεταξύ στη  μετοχή είναι απλωμένος τραχανάς, 365.000 δανεισμένων μετοχών που δεν έχουν επιστραφεί. Δεν αγοράστηκαν ακόμα; Αν έχει τελειώσει η φίλη μας, δεν μπορεί να αποκλειστεί και μικρό σκουίζ που λένε στο χωριό μου.

Αυτές είναι οι ωραίες αγορές, που πέφτουν με πολλά χαρτιά και ανεβαίνουν με λίγα, δείγμα απροθυμίας πωλήσεων. Αλλά το πήγαμε μακριά και μπορεί να μην έχουν ακόμα καθαρισθεί τα κουκούτσια.

Μέγας είσαι Περαία μου, με το λιμάνι σου. Σε υψηλά 16 ετών, μόνον η κορυφή του 2007 απομένει για νέο ιστορικό. Που να ήταν ανοιχτό και το Σουέζ… Βεβαίως οι Financial Times, τα κάρφωσαν από καιρό τώρα, ότι τα κινέζικα τα πλοία περνάνε από την Ερυθρά, αλλά τα ελληνικά και τα άλλα περνάνε;

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες τώρα, διότι ο ΟΛΠ  υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το με το Λιμάνι της Γκουανγκτζόου, ένα από τα 10 μεγαλύτερα στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο της Κίνας.

Αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο με τον ΟΛΠ, είναι ότι έχει στο μετοχολόγιό του τον επενδυτή-νικητή των τελευταίων χρόνων. Δηλαδή Helikon... Κι αυτό ομολογώ μας είχε ξεφύγει και τώρα συνειδητοποιούμε το λάθος μας και απορούμε ταυτόχρονα. Να τους ακολουθήσουμε; Πρώτη ερώτηση αυτή. Και δεύτερη ερώτηση και πιο σημαντική: Προκάνουμε; Διότι αν δεν προκάνουμε… Το fund ξεπέρασε το προδοτικό 5% το Νοέμβριο του 2021. Διαθέτει 5,37% στον ΟΛΠ. Κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ στο δείκτη FTSE.

Έριξα μία ματιά και στη ΔΕΗ και στην υπόθεση Covalis, του Λιθουανού επενδυτή, δικαιωμάτων, γιατί δεν θέλω να είμαι άδικος με την Helikon. Αλλά θα το αφήσουμε για άλλη φορά, τελειωμένη υπόθεση είναι κι έχουμε πολλά σήμερα.

Η ουσία στη ΔΕΗ είναι άλλα που τα μαθαίνετε και η οπτική ίνα που απλώνουν οι εναερίτες μας, όλο και μακραίνει. Ο CEO Γιώργος Στάσσης δουλεύει και κινείται και του αρέσει να φθάνει νωρίτερα στο στόχο. Αλλά ξεπούλησε η φίλη μας η Goldman Sachs και μαζί κι άλλοι που νόμιζαν ότι κάτι θα συμβεί με εκείνα τα περσινά ξινά σταφύλια και τα δήθεν πρόστιμα. Έτσι είναι αυτά, οι αγορές είναι σαν πόλεμος και το πρώτο όπλο είναι η εξαπάτηση.

Ποιες είναι οι 3 μετοχές που πέρασαν το τεστ της JP Morgan για είσοδο στις ώριμες αγορές; Η μία είναι ο ΟΠΑΠ που τον έχωναν κιόλας χθες από την αρχή μέχρι το τέλος, βουτιά με το κεφάλι χθες η μετοχή. Εντάξει, όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά για τους αγοραστές.

Οι άλλες δύο, είναι η Εθνική και η Eurobank ή αντίστροφα, με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 6,6 δισ. ευρώ αμφότερες και με discount σε σχέση με τις τράπεζες των αναπτυσσόμενων και με μοντέλο ανάπτυξης που ξεψάχνισε η Morgan Stanley στο συνέδριό της. Η μία με πολύ μεγάλη ρευστότητα που ψάχνει παραγωγικούς τρόπους να αξιοποιήσει και μεγάλη θέση στα ομόλογα πάνω από 17 δισ. ευρώ που θα φέρουν τόκους και έσοδα, συν τα νέα δάνεια που  θα δώσει.

Η άλλη με εξαγορές που έχει ήδη κάνει και προσδοκία για επέκταση της Ελληνικής στις γύρω αγορές και συνέργειες που θα φέρουν στα επόμενα χρόνια τα κέρδη Ελλάδας και των επενδύσεων να είναι μοιρασμένα. Και οι δύο βλέπουν ανταγωνισμό για τα δάνεια και δεν προβλέπεται να κρυφθούν. Και οι δύο θέλουν να μοιράσουν το 30% των κερδών του 2023 στους μετόχους τους.

Η Barca μία χαρά το πάει και δεν εννοώ στο ποδόσφαιρο, πούλησε στην Olympia τη θέση της στην ENTERSOFT κι έβγαλε καλά κέρδη. Διατηρεί από το Σεπτέμβριο του 2020 επίσης μερίδιο 6,05% στην EpsilonNet. Σε καλές εταιρίες του κλάδου σαν μοντέρνο fund.

Πριν πετάξουμε στη Wall και την τεχνολογία, δύο λόγια για την Aegean. Έγινε μεγάλο πακέτο για το 3,4% της εταιρίας χθες με τιμή 12 ευρώ ανά μετοχή και με συνολικό ποσό  συναλλαγής 36,888 εκατ. ευρώ. Η αγορά πιστεύει ότι ήταν ενδοοικογενειακή συναλλαγή, η οποία καταλάγιασε μία άλλη προσδοκία. Οι μετοχές είναι σε καλά χέρια, πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνέχεια. Η εταιρία έχει 1,1 εκατ. επιπλέον προγραμματισμένες θέσεις επιβατών φέτος από τις οποίες οι 800.000 από το εξωτερικό και οι υπόλοιπες στο εσωτερικό της χώρας.

Συμφώνησε ήδη με την Pratt & Whitney για αποζημίωση από τον αμερικανό κατασκευαστή των κινητήρων, αν και αυτό είναι έκτακτο. Τα δρομολόγια όμως είναι οργανική ανάπτυξη και εύλογα οι επενδυτές το βλέπουν με ικανοποίηση.

Και πάμε στη Wall και που αλλού παρά στο Σαν Χοσέ; Διότι ξέρετε, είναι το μέρος που έχει πολιούχο, τον άγιο που η μάνα του δεν έκλαψε ποτέ κλπ… Όχι σοβαρά τώρα.

Εκεί λοιπόν στην μικρή αλλά ανερχόμενη πόλη της Καλιφόρνια (εντάξει πλάκα έκανα, α ρε δύστυχε Πιερρακάκη), η NVIDIA στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών έβγαλε και την είδηση, που γύρισε τη μετοχή από το μείον. Η εταιρία στοχεύει σε μία αγορά 250 δισ. δολαρίων των data centers, μία πίτα που αυξάνεται 25% ετησίως. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα νέο κορυφαίο επεξεργαστή τον  Blackwell.

Η Nvidia περνάει σταδιακά από την πώληση μεμονωμένων τσιπ και στην πώληση συνολικών συστημάτων, στοχεύοντας σε μία μεγαλύτερη αγορά σε αξία, στις επενδύσεις των κέντρων δεδομένων. «Η Nvidia δεν δημιουργεί τσιπ, χτίζει κέντρα δεδομένων», είπε ο CEO της εταιρίας, Τζένσεν Χουάνγκ.

Θέλουν να την ανταγωνισθούν και θα χάσει λέει μερίδια από τον ανταγωνισμό; Πότε φέτος; Εδώ έχει ήδη φορτώσει με παραγγελίες την ταϊβανέζικη κορυφαία κατασκευάστρια τσιπ TSMC, για να αποφύγει καθυστερήσεις. Άλλη παλιά αγαπημένη η TSMC, αλλά οι εντάσεις με την Κίνα που έδιωξαν το Μπάφετ, δεν ήταν ότι καλύτερο.

Επίσης η Nvidia παρουσίασε ένα νέο σύνολο εργαλείων λογισμικού για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να πωλούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πιο εύκολα, σε εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της.

Παίζει μόνη της λέμε. Η επόμενη καλύτερη και πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα, η ARM. Η εταιρία που δεν επέτρεψαν στην Nvidia, να εξαγοράσει.

Keywords
aegean, δεη, aegean, χοσε, jp morgan, goldman sachs, financial times, morgan, τραπεζες, ευδαπ, δαα, χρεος, θυγατρική, ηπα, αναδιαρθρωση, θεσσαλονικη, ακτωρ, retail, mall, τερνα, ebitda, φιλμ, fidelity, sachs, times, μνημονιο, ολπ, fund, ceo, τεστ, οπαπ, eurobank, νέα, ελλαδα, barca, olympia, entersoft, nvidia, data, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, βομβα mall, νικητη, το θεμα, ακτωρ, δανεια, εθνικη, ευδαπ, ηπα, θεμα, κινα, ολπ, ομολογα, πειραιως, περιοδος, τα νεα, τεστ, ceo, eurobank, jp morgan, nvidia, olympia, times, αγορα, αποζημιωση, απλα, απριλιος, δαα, δανειο, δεδομενο, δωσει, δρομολογια, δειγμα, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, επενδυσεις, επτα, ερυθρα, εταιρια, ετων, ετος, τεχνολογια, ζωνη, ιδια, υποθεση, θυγατρική, φιλμ, ινα, ιστορικο, λαθος, λεπτομερειες, ληξη, λογια, λουξεμβουργο, μακρια, ματια, μινι, μικρο, μοντελα, ξερετε, οικος, οκτω, οπτικη ινα, ουσια, παμε, ποδοσφαιρο, πεδιο, πλοια, πλακα, ροες, ρολο, συνεχεια, τερνα, τιμη, φυσικα, φυλλα, φορα, χαρα, αγορες, barca, data, δικαιωματα, ebitda, ειπαμε, ελληνικα, entersoft, fidelity, financial times, fund, goldman sachs, χωρα, ιδιαιτερα, λεξεις, mall, μια ματια, morgan, πακετο, πωληση, retail, sachs, θελω να, θεσεις, βεβαιως, χερια
Αναζητήσεις
i-aegean-i-machi-tou-ftse-o-polson-to-limani-intralot-intrakat-sarantis-i-dei-i-goldman-i-helikon-kai-o-agios-chose.htm
Τυχαία Θέματα