Η δεδομένη αλήθεια του Μυτιληναίου, το στελεχειακό πρόβλημα του ΑΔΜΗΕ και το πυροσβεστικό Super Scooper

10:01 30/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η δεδομένη αλήθεια του Ε. Μυτιληναίου 

Κατά τους τελευταίους μήνες και σε κάθε ευκαιρία, ο Πρόεδρος του Ομίλου MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν κρύβει το ενδιαφέρον και την προτίμησή του σχετικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων πέραν του Ατλαντικού, με την πρώτη μεγάλη εξαγορά που ανακοίνωσε να εδρεύει στον Καναδά, ενώ ταυτόχρονα τα επιτελικά του στελέχη «σκανάρουν» με προσοχή και την αγορά των ΗΠΑ.

Μάλιστα, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή την παρουσίαση των μεγεθών α’ εξαμήνου και β’ τριμήνου του

τρέχοντος έτους, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η επένδυση στον Καναδά είναι η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία…

Εάν αναρωτιέστε σχετικά με το πόσο θετικά διάκειται ο ισχυρός άνδρας του φερεπώνυμου Ομίλου MYTILINEOS απέναντι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η απάντηση είναι απλή: Ο Καναδάς αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να παράσχει «πράσινες» φορολογικές πιστώσεις συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων Καναδικών δολαρίων (26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, πέρυσι, υιοθέτησαν την παροχή εντυπωσιακά γενναιόδωρων κινήτρων για επενδύσεις καθαρής ενέργειας στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Για την ακρίβεια, ο IRA δύναται να προσφέρει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδυτές «καθαρής» τεχνολογίας!

Επιστρέφοντας στον Καναδά, η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αποφάσισε να κάνει all-in προκειμένου να προσελκύσει πολλαπλάσιες επενδύσεις cleantech που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε μια σειρά νέων εκπτώσεων φόρου «πράσινων» επενδύσεων αξίας περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά για την παραγωγή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου, μάλιστα, του ρόλου που πρόκειται να διαδραματίσει η ηλεκτρική ενέργεια στην απελευθέρωση των ανθρακούχων εκπομπών της καναδικής οικονομίας, πρόκειται για μια αποφασιστική κυβερνητική επιλογή προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκπτώσεις φόρου επενδύσεων στον Καναδά βοηθούν τις εταιρείες να πραγματοποιούν εφάπαξ κεφαλαιουχικές δαπάνες, ωστόσο οι ΗΠΑ προσφέρουν συνεχείς εκπτώσεις φόρου παραγωγής που καλύπτουν το λειτουργικό κόστος. Μάλιστα, η κυβέρνηση Τριντό εκτιμάται πως θα διευρύνει την διαδικασία παροχής εκπτώσεων φόρου ώστε να ενσωματώνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μπαταριών, ακόμη και καθαρού υδρογόνου.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι νέες εκπτώσεις φόρου αναμένεται να έχουν ευρεία απήχηση στους επενδυτές σε νέες και αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, που εκτείνονται από το καθαρό υδρογόνο και την κατασκευή οχημάτων μηδενικών εκπομπών και φτάνουν μέχρι και τις αντλίες θερμότητας.

Επιπροσθέτως, ο Καναδάς διεύρυνε και την επιλεξιμότητα για πιστώσεις φόρου επενδυτικής χρήσης και αποθήκευσης δέσμευσης άνθρακα (CCUS) που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, προκειμένου να συμπεριλάβει και εργοστάσια τσιμέντου.

«It’s the economy stupid», όπως είχε διατυπώσει εύστοχα ο Αμερικανός σύμβουλος πολιτικής, James Carville, το 1992.

Ο ΑΔΜΗΕ αναζητά στελεχειακό δυναμικό με το… κυάλι

Φαίνεται πως το ζήτημα με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας δυναμικό λαμβάνει τέτοια έκταση, που ακόμη και τα τμήματα Human Resources (HR) σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας αδυναμία να προχωρήσουν σε ικανοποιητικό recruiting νέου ανθρώπινου δυναμικού.

Πρόσφατο παράδειγμα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. που αποφάσισε να προχωρήσει σε προκήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για την ανάδειξη εξωτερικού συμβούλου-Αναδόχου σχετικά με την παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο την υλοποίηση προγράμματος προσέλκυσης προσωπικού νεαρής ηλικίας, υψηλών προσόντων, με μικρή προϋπηρεσία στον ΑΔΜΗΕ.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση της διαδικασίας επιλογής και αξιολόγησης υποψήφιων επιστημόνων που πρόκειται να εργαστούν στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. με σκοπό να αποκτήσουν εμπειρία, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εξελιχθούν στους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία

Όσο για τον συνολικό προϋπολογισμό της σύμβασης, ανέρχεται σε €95.000, πλέον ΦΠΑ, ενώ η διάρκεια της ορίζεται σε – μόλις – 7 εβδομάδες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της. 

Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, μέχρι και την Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023, στις 14:00 μμ.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει; 

Η χρονική πίεση, η αυξανόμενη αναγκαιότητα και οι συνθήκες που κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού μας δίνουν μια (πικρή) γεύση από τα μελλούμενα σε ότι αφορά στις δασικές πυρκαγιές, έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να γίνει -κατά το δυνατόν πιο- ευέλικτη, όσο και δημιουργική.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζοντας τα δεδομένα στο πεδίο, κυβερνητικά στελέχη οδηγήθηκαν στην Belgrade, μια μικρή πόλη της Κομητείας Gallatin στην Πολιτεία της Μοντάνα στις ΗΠΑ. «Για ποιο λόγο;» ενδεχομένως να αναρωτηθείτε και δικαίως. Μα στην πόλη των 10.460 κατοίκων εδρεύει η Bridger Aerospace, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ειδικά κατασκευασμένου CL‐415EAF «Super Scooper», αλλά και αεροσκαφών επιτήρησης για χαρτογράφηση υπέρυθρων και άμεση μεταφορά δεδομένων.

Το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών αφορά εξ’ ολοκλήρου στο «Super Scooper», ένα αμφίβιο αεροσκάφος νέας γενιάς, που προσομοιάζει στα Canadair, με διαφοροποιημένα ωστόσο χαρακτηριστικά και πιο μικρό μέγεθος. Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1.400 γαλονιών (5.300 λίτρα) νερού, τα οποία και συλλέγουν σε περίπου 10 δευτερόλεπτα, με την σχεδίαση του να επιτρέπει ένα «επιθετικό» προφίλ πτήσης σε χαμηλό ύψος, το οποίο επιτρέπει στους πιλότους να εκτελούν τις ρίψεις νερού με μεγαλύτερη ακρίβεια. 

Το ζήτημα είναι πως προς το παρόν η Bridger Aerospace καλύπτει μόνο τις ΗΠΑ, καθώς ουσιαστικά αναπτύσσει και διαχειρίζεται έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην χώρα, δίχως να έχει εισέλθει δυναμικά, ακόμη, σε μια περισσότερο οργανωμένη παραγωγική διαδικασία. Κάτι, ωστόσο, που σύμφωνα με κορυφαία διοικητικά της στελέχη εξετάζει κατά το κοντινό μέλλον, καθώς διαπιστώνεται πως η κλιματική αλλαγή γιγαντώνει την απαίτηση για την ύπαρξη πολλαπλών «όπλων» αποτελεσματικής καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών.

Keywords
Αναζητήσεις
i-dedomeni-alitheia-tou-mytilinaiou-to-stelecheiako-provlima-tou-admie-kai-to-pyrosvestiko-super-scooper.htm
Τυχαία Θέματα