Η ΕΕ δίνει ετησίως 380 δισ. ευρώ για θέματα ασφάλειας

14:45 18/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως οι επενδύσεις στην ασφάλεια είναι δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς τα μέλη της Συμμαχίας καλούνται κάθε χρόνο να δώσουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη Deutsche Welle

ο Μαργαρίτης Σχοινάς, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν συνολικά 380 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ποσό κατά 60% αυξημένο σε σχέση με το 2024. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε δηκτικά ότι το ποσό που δαπανάται σήμερα είναι πολύ παραπάνω από το 2% της κάθε χώρας.

«Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο είναι ένα μεγάλο ραντεβού της Δύσης. Είναι μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους του ελεύθερου κόσμου, κυρίως του διατλαντικού δεσμού, να επιβεβαιώσουν την αξία της συμμαχίας σε ένα κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, πιο ανασφαλή. Φέτος ειδικά, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, η ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη και η Αμερική μαζί να συντονίσουν τα βήματά τους αυτή την χρονιά, που συν τοις άλλοις είναι και εκλογική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι το βασικό ζητούμενο. Και η Ευρώπη προσέρχεται με σαφέστατη δέσμευση να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας, όχι απλώς καταναλωτής ασφάλειας, όπως ήταν μέχρι τώρα”.

Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα η Ευρώπη στηρίζονταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι όμως ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ οι επενδύσεις στην ασφάλεια; Κι όμως, ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ΄ ότι συζητείται.

Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη-μέλη και η ΕΕ μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δισ. ευρώ για την ασφάλειά μας, για την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014. Και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι το 2024 θα αποτελέσει χρονιά – ρεκόρ σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες στις οποίες θα προχωρήσουν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας. 

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», είχε δηλώσει ο Γ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη μια χρονιά – ρεκόρ, με τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να μπαίνει (22 Φεβρουαρίου) στον τρίτο χρόνο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-dinei-etisios-380-dis-evro-gia-themata-asfaleias.htm
Τυχαία Θέματα