«Η Ελλάδα ηγείται των εξελίξεων για τις αλλαγές στην ΚΑΠ» το μήνυμα Αυγενάκη σε αγρότες

16:02 23/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ηγείται των εξελίξεων στην Ευρώπη προκειμένου να πραγματοποιούν αλλαγές στην ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ) και να στηριχθούν οι αγρότες. Δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου να δημιουργηθούν νέες Διαεπαγγελματικές Οργανώσεις για την προστασία ελληνικών προϊόντων.

Μιλώντας από το βήμα του 12ου Παγκρήτιου Forum στο Ηράκλειο που οργάνωσαν

τα Επιμελητήρια της Κρήτης, ο υπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών και κάνει ουσιώδη βήματα για να παρέχει άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους και απαντήσεις στις δίκαιες διεκδικήσεις τους», ενώ αναφερόμενος στην ΚΑΠ έκανε λόγο για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια αλλαγών της.

«Η Ελλάδα ηγείται των εξελίξεων στην Ευρώπη»είτε μέσω των δράσεων που έχει αναπτύξει στο EUMED-9, είτε μέσω του ΕPP. Σας διαβεβαιώνω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τις ατέλειες της υπάρχουσας μορφής της ΚΑΠ, και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του ελληνικού πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα κοινοτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, υπενθύμισε ότι διατίθενται 135 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μεταποίησης μέσω προγραμμάτων στήριξης από 400 χιλιάδες έως 5 εκατ. ευρώ ανά πρόταση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μειωμένες τιμές στο ρεύμα και την συνέχιση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη ο Λ. Αυγενάκης τόνισε η κυβέρνηση άκουσε τις ανησυχίες των παραγωγών και υπερασπίζεται το δικαίωμα της Κρήτης να συμπεριληφθεί στα μέτρα μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις όπως ισχύει για όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Για την Κρήτη, δήλωσε ακόμα πως έχουν διατεθεί μέσω των τομεακών προγραμμάτων ελαιόλαδου, μελιού και οίνου συνολικά πάνω από 170 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση Διεπαγγελματικών

Για τους ελέγχους επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Είπε ακόμη ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συνέχιση και εντατικοποίησή τους, ιδιαίτερα εν όψει της πασχαλινής περιόδου.

Με στόχο να μεγιστοποιηθεί η ένταση της φωνής των αγροτών, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως δίνεται προτεραιότητα στην ίδρυση νέων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καλώντας και πάλι τους Κρήτες στη δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης παραγωγών Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ

Επιδίωξη του ΥπΑΑΤ είναι στις υπάρχουσες οκτώ Διεπαγγελματικές, να προστεθούν και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις για τους εξής κλάδους:

ΑλιείαΥδατοκαλλιέργειεςΜέλιΡοδάκινοΛάδιΓραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ενισχύει και θα βελτιώσει την λειτουργία των Διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ellada-igeitai-ton-exelixeon-gia-tis-allages-stin-kap-to-minyma-avgenaki-se-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα