Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 25 δισ. δολάρια το ΔΝΤ

11:34 23/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι ΗΠΑ αναμένεται να χρηματοδοτήσουν με 25 δισεκατομμύρια δολάρια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως ανακοίνωσε η υπουργός της χώρας, Τζάνετ Γέλεν. Η ίδια υποστήριξε πως η χρηματοδότηση θα καταστήσει τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του καταπιστεύματος του ΔΝΤ

για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρέχει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για τη στήριξη χωρών με χαμηλό εισόδημα καθώς εργάζονται για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους, την τόνωση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, αφού οριστικοποιήθηκε η απόφαση, η Γέλεν δήλωσε πως η κίνηση αυτή «πιάνει» και τα θύματα της κλιματικής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εκπλήρωση της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν στήριξη σε χώρες με χαμηλό εισόδημα που εξακολουθούν να φέρουν οικονομικές πληγές από την πανδημία, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις υψηλές ευπάθειες του χρέους, στους κλιματικούς κινδύνους και στις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μαζί με άλλους ηγέτες από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών, είχαν δεσμευτεί για την παροχή 100 δισ, δολαρίων για τη στήριξη χωρών με χαμηλό εισόδημα και ευάλωτων χωρών που ανακάμπτουν από την πανδημία και αντιμετωπίζουν μακροοικονομικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, στήριξε περισσότερες από 50 χώρες χαμηλού εισοδήματος με περίπου 30 δισ. δολάρια σε άτοκα δάνεια μέσω του PRGT, μειώνοντας την αστάθεια σε φτωχές χώρες από την Αϊτή μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νεπάλ. Το Ταμείο αναμένει ότι η ζήτηση για δάνεια PRGT θα φθάσει σχεδόν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ποσό τετραπλάσιο από τον ιστορικό μέσο όρο.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-ipa-chrimatodotoun-me-25-dis-dolaria-to-dnt.htm
Τυχαία Θέματα