Η ελληνική οικονομία έχει εφεδρείες και το ΧΑ τις «βλέπει»!

08:44 16/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Χωρίς κλίμα από τη Wall Street συνεχίζει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στις ΗΠΑ είχαν αργία λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι αγορές στην Ευρώπη δεν τα κατάφεραν αλλά το ΧΑ συνεχίζει να υπεραποδίδει, γιατί έχει την προοπτική της ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα το ΧΑ υπεραποδίδει και έναντι των δεικτών της Wall Street, όχι των μετοχών ασφαλώς αφού είναι μία πολύ μεγάλη και βαθειά

αγορά, επιτυχημένη, με επιχειρήσεις που οδηγούν διεθνώς τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Αλλά σε επίπεδο δεικτών το ΧΑ υπεραπέδωσε και πέρυσι και το κάνει και τώρα. Οι μετοχές που έχουν ξεχωρίσει είναι τα blue chips και οι τράπεζες καθώς ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν ξένα ισχυρά κεφάλαια.

Έχει εφεδρείες η ελληνική οικονομία και η αγορά θα τις αξιοποιήσει, ανεξάρτητα από επιμέρους διακυμάνσεις. Ωστόσο η Ευρώπη είναι σε δύσκολη θέση και αυτό φαίνεται στα μεγάλα χρηματιστήρια ειδικά στη Φραγκφούρτη, όπου η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας είναι ήδη γεγονός. Και η χρονιά δεν άρχισε καλά, με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η εγκατάλειψη της Διώρυγας του Σουέζ από τα εμπορικά πλοία είναι κακή εξέλιξη για τις εξαγωγές της Ευρώπης προς την Ασία και την Ανατολική Αφρική και συνεπώς πλήττει τη Γερμανία, αλλά και άλλες βιομηχανικές χώρες και εξαγωγικές χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, γιατί ακριβαίνει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους και οι παραδόσεις τους θα αργούν περισσότερο, υπολογίζεται τουλάχιστον 10 έως 15 ημέρες. Κερδισμένη από αυτό, η ναυτιλία και φυσικά οι Έλληνες εφοπλιστές. Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί πολύ ξαφνικά.

Ελεύθερος Σκοπευτής: Η ελληνική οικονομία ισχυρότερη από την γερμανική

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, κεφάλαια συνεχίζουν να εισρέουν, γίνονται επενδύσεις και οι επενδυτές του ΧΑ είναι κυρίως αμερικανικά και βρετανικά θεσμικά κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-elliniki-oikonomia-echei-efedreies-kai-to-cha-tis-vlepei.htm
Τυχαία Θέματα