Ταύρος η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες

18:13 15/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αναβαθμισμένες βλέπει τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley που αύξησε τις τιμές στόχους τους και προτείνει οverweight γιατί η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές, όπως επίσης γιατί έχουν δημιουργήσει πλεονάζοντα κεφάλαια τα οποία θα αξιοποιήσουν για να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες

διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρώπης και θέτει για όλες αυξημένες τιμές στόχους, διατηρώντας ως κορυφαία επιλογή την Alpha Bank θέτοντας και για τη Eurobank ένδειξη οverweight, λόγω της ενσωμάτωσης της Ελληνικής στην Κύπρο:

Alpha Βank: που παραμένει η κορυφαία επιλογή της, στα 2,08 ευρώ από 2,06 ευρώ πριν.

Εθνική Τράπεζα: νέα τιμή τα 8,14 ευρώ από 7,56 ευρώ προηγουμένως.

-Τράπεζα Πειραιώς: νέα τιμή τα  4,58 ευρώ από 4,16 ευρώ πριν.

Eurobank: αναβαθμίζει τώρα σε overweight, στα 2,33 ευρώ από 2,01 ευρώ, προηγουμένως ενώ δεν έδινε σύσταση για αυξημένο βάρος έως τώρα, με αφορμή και την Ελληνική στην Κύπρο.

Οι λόγοι που ο οίκος δίνει αυξημένες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι οι εξής:

Πρώτος λόγος: Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 2,3% φέτος για το 2024 έναντι 0,5% για την Ευρώπη.

Δεύτερος λόγος: Το ισχυρότερο μακροοικονομικό σενάριο με αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και των άμεσων ξένων επενδύσεων που οδηγούν σε αύξηση της απόδοσης CAGR των δανείων κατά 6% περίπου το 2023 – 2025 (εκτιμώντας περί το 4% CAGR καθαρής πιστωτικής επέκτασης) έναντι μόνον 2% μέσης πιστωτικής επέκτασης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τρίτος λόγος: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση των δανείων τους, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και η διαρθρωτική απελευθέρωση κεφαλαίων για προβλέψεις λόγω μείωσης των κόκκινων δανείων (NPE) που ομαλοποιούνται προς τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, θα στηρίξουν τα καθαρά έσοδα.

Τέταρτος λόγος: Η  αναμενόμενη αυξημένη απόδοση του ενεργητικού (ROA) το 2025 για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 1,2% έναντι 0,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πέμπτος λόγος: Ο δείκτης κερδοφορίας ROTE για τις ελληνικές τράπεζες θα φθάσει το 2025 στο 12,1% κατά μέσο όρο, έναντι 11,9% του ανταγωνισμού τους στην Ευρώπη.

Έκτος λόγος: Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα αξιοποιήσουν περαιτέρω τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους κι έχοντας επιτύχει κατά 69% αναβαθμίσεις κερδών, οι υψηλές αποδόσεις τους δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο των τιμών. Οι στόχοι τιμών που δίνει υποδηλώνουν μέσο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B για το 2025 στο 0,9.

Για την ώρα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία (P/ΤBV) στις 0,7 φορές και πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) στις 5,7 φορές, με discount 10% σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ. Προβλέπει δείκτη διανομής μερίσματος 35-50% για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2025.

Τέλος ο οίκος σημειώνει ότι η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει, με πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από 500 μονάδες βάσης σε σχέση με τον αρχικό στόχο της διοίκησης έως το 2025, ενώ για τη Eurobank, αναφέρει ότι ενσωματώνει στις προβλέψεις και τα μεγέθη της εξαγορασθείσας τράπεζας στην Κύπρο της Ελληνικής Τράπεζας .

Keywords
Αναζητήσεις
tavros-i-morgan-stanley-gia-tis-ellinikes-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα