Η επικράτηση των κινεζικών αυτοκινήτων «πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

20:09 26/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έντονος είναι ο προβληματισμός των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών για την ολοένα και μεγαλύτερη επικράτηση των κινεζικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Group, Luca de Meo, αναγνωρίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η Κίνα ελέγχει το 75% της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής μπαταριών, το 80-90% της διύλισης υλικών και τα μισά ορυχεία που παράγουν σπάνια μέταλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά

ο Luca de Meo και τόνισε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι μια γενιά μπροστά από την άποψη της απόδοσης και του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων (αύξηση, χρόνος φόρτισης, δίκτυο φόρτισης κ.λπ.), στο λογισμικό των αυτοκινήτων όπως και στην ταχύτητα ανάπτυξης νέων μοντέλων (μεταξύ 1,5 και 2 ετών έναντι 3 έως 5 χρόνια που αλλάζουν τα μοντέλα στην Ευρώπη).

Παράλληλα, το κόστος ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο είναι δύο φορές υψηλότερο απ' ότι στην Κίνα και το κόστος των μισθών 40% υψηλότερο. Ένα αυτοκίνητο που ανήκει στις κατηγορίες Α και Β κοστίζει 6.000 έως 7.000 ευρώ λιγότερο για παραγωγή στην Κίνα από ότι στην Ευρώπη. «Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας, η Κίνα πιθανόν χορηγεί ολοένα και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους κατασκευαστές της με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό», δήλωσε ο De Meo, ο οποίος ζήτησε τη δημιουργία πράσινων οικονομικών ζωνών σε ολόκληρη την ΕΕ που θα λάβουν περισσότερες επιδοτήσεις και βιομηχανικές επενδύσεις.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Mercedes-Benz, Ola Kallenius, σε συνέντευξή του στους Financial Times ζήτησε από την Ευρώπη να μειώσει τους δασμούς στα EV που εισάγονται από την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός θα βοηθούσε τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν καλύτερα αυτοκίνητα μακροπρόθεσμα.

Ακόμη, επισήμανε πως δεν πρέπει να αυξηθούν οι δασμοί και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πρέπει να νικήσουν τους Κινέζους ανταγωνιστές με «καλύτερο προϊόν, καλύτερη τεχνολογία και περισσότερη ευελιξία».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, πριν λίγες ημέρες είχε επισημάνει ότι η αντιμετώπιση του θέματος μόνο στην Ευρώπη θα ήταν αναποτελεσματική, επειδή οι κατασκευαστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Κινέζους ανταγωνιστές στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Keywords
Αναζητήσεις
i-epikratisi-ton-kinezikon-aftokiniton-ponokefalos-gia-tis-evropaikes-aftokinitoviomichanies.htm
Τυχαία Θέματα